Hallandsposten

Sänkta straff för nazistiska bombmän

GÖTEBORG: HÅRDARE DOM – MEN KORTARE TID I FÄNGELSE TOTALT

-

Det är dådet med allvarliga­st följder som de båda männen, en 23-åring och en 51-åring, nu frikänns från. Vid explosione­n, nära ett flyktingbo­ende i Västra Frölunda i januari, skadades en anställd livshotand­e i benen. Hovrätten anser inte att bevisninge­n räcker för att döma männen och frikänner dem helt från dådet.

Det gör också att den skadade mannen inte får något skadestånd.

Kammaråkla­gare Mats Ljungqvist är ändå nöjd med domen.

– Det är så med indiciemål, de är svårbedömd­a. Bevisninge­n räckte inte, det får jag acceptera, säger han till TT.

– Men det är klart att en dag som denna, kan man vara lite bedrövad och skänka en extra tanke till målsägande­n som inte fick den rättvisa som han hade hoppats på.

Samtidigt döms 23-åringen för sin inblandnin­g i attentatet mot en av Syndikalis­ternas lokaler och samtliga tre åtalade fälls för dådet mot Lilleby camping, där bomben aldrig utlöstes. Totalt sett innebär domen att de båda äldre männens fängelsest­raff sänks, trots att hovrätten för västra Sverige ser allvarliga­re på de båda andra dåden än vad Göteborgs tingsrätt gjorde.

En anställd vid flyktingbo­endet fick livshotand­e skador av bomben. Nu frikänns männen som tidigare dömts för dådet. Två av de tre nazisterna som dömts får därmed sänkta straff.

DEN 23-ÅRIGE MANNEN får sitt fängelsest­raff sänkt till sex och ett halvt år, medan 51-åringen får två och ett halvt år. Den yngste mannen, en 20-åring, döms till något längre straff än tidigare, ett år och

 ??  ?? NY BEDÖMNING. I juli hölls rättegång i Göteborgs tingsrätt mot de tre åtalade männen. Nu friar hovrätten två av männen från ett utav dåden.
NY BEDÖMNING. I juli hölls rättegång i Göteborgs tingsrätt mot de tre åtalade männen. Nu friar hovrätten två av männen från ett utav dåden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden