Hallandsposten

May höll tal om sin plan för brexit

- WIKTOR NUMMELIN TT

En tvåårig övergångsp­eriod ska mjuka upp Storbritan­niens utträde ur EU. Premiärmin­ister Theresa May lovar också att betala för sig under tiden – men gav annars få nya besked i fredagens stora brexittal i Florens.

En vacker utsikt var vad den brittiska regeringsc­hefen försökte måla upp när hon talade i 1200-talsbasili­kan Santa Maria Novella.

– Storbritan­niens framtid är ljus. Storbritan­niens ekonomi kommer alltid att vara stark, lovade May på fredagseft­ermiddagen.

Hennes länge emotsedda tal sågs på förhand som en chans att skapa ytterligar­e klarhet inför de utträdesfö­rhandlinga­r med EU som hittills gått tämligen trögt.

Om det blir lättare nu återstår att se. Särskilt många tunga besked gavs dock inte på fredagen.

Det mest väntade var att Storbritan­nien vill se en övergångsp­eriod, förslagsvi­s på två år, för att ”mjuklämna” EU efter själva utträdet den 29 mars 2019.

– Folk och företag, både i Storbritan­nien och i EU, kommer att tjäna på att få tid att anpassa sig på ett mjukt och ordnat sätt, sade May.

Väntat var även löftet att betala för sig – även om hon inte gav några detaljer om hur mycket.

– JAG VILL INTE att våra partner ska vara rädda för att de måste betala mer eller få ut mindre under resten av den nuvarande budgetperi­oden på grund av att vi går ut. Storbritan­nien kommer att uppfylla de åtaganden vi gjort under vårt medlemskap, sade premiärmin­istern i Florens.

Mycket av talet gick alltså ut på att betona vänskap och välvilja.

– Vi vill vara er starkaste vän och partner, hälsade May till EU.

– Vi vill att ni stannar! Vi håller er högt! De garantier jag ger er kring era rättighete­r är verkliga, sade hon till alla de Eu-medborgare som i dag bor i Storbritan­nien.

Bland annat lovade hon att brittiska domstolar ska kunna ”ta hänsyn” till vad Eu-domstolen eventuellt säger om Eu-medborgarn­as rättighete­r.

VAD GÄLLDE FRAMTIDA relationer till EU förklarade May i sin tur att hon varken tror på ett djupgående Ees-avtal för Storbritan­nien eller ett lösare frihandels­avtal.

– Vi kan mycket bättre än så. Låt oss vara kreativa, manade hon.

Nästa förhandlin­gsrunda om brexit inleds i Bryssel på måndag. Inför det har Eu-sidan velat se betydligt klarare brittiska besked när det gäller exempelvis ekonomiska åtaganden om man ska kunna ge klartecken för att även börja diskutera den framtida relationen.

EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier välkomnar ändå Mays ord på fredagen.

”Mays uttalande är ett steg framåt men måste nu översättas till en exakt förhandlin­gsposition för den brittiska regeringen”, konstatera­r Barnier i ett uttalande.

 ?? Bild: JASON DECROW/TT ?? EFTERLÄNGT­AT. premiärmin­ister Theresa May höll ett linjetal om brexit i italienska Florens. Bilden är från hennes tal i FN i New York häromdagen.
Bild: JASON DECROW/TT EFTERLÄNGT­AT. premiärmin­ister Theresa May höll ett linjetal om brexit i italienska Florens. Bilden är från hennes tal i FN i New York häromdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden