Hallandsposten

”Kim ska prövassom aldrig förr”

NORDKOREA: HOTEN MELLAN USA:S OCH NORDKOREAS LEDARE FORTSÄTTER

- HENRIK SAMUELSSON TT

Donald Trump är ”mentalt störd” och ”senil”. Kim Jong-un är ”uppenbarli­gen en galning”. Ordkriget mellan USA och Nordkorea snurrar vidare i allt besynnerli­gare former.

Nordkoreas diktator, ”uppenbarli­gen en galning som inte har något emot att svälta och döda sitt eget folk, kommer att prövas som aldrig förr!” skriver USA:S president Trump på Twitter.

Utspelet kommer efter ett längre, ovanligt personligt formulerat, tal från Kim Jong-un, som i skriftlig form spridits över världen. ”Jag kommer säkert och definitivt att tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld”, säger Nordkoreas diktator enligt den statliga nyhetsbyrå­n KCNA.

Det är i sin tur ett svar på Trumps tal i Fn-skrapan i New York i veckan, där han hotade med att ”totalt förstöra” Nordkorea.

”Vi kommer att överväga den högsta nivån av hårda motåtgärde­r i historien”, kontrar Kim.

”Vad Trump än kan ha väntat sig så kommer han att få resultat utöver sina förväntnin­gar”.

Han säger också att Trumps tal var den ”grymmaste krigsförkl­aringen i historien”, och att det visar att Nordkoreas kärnvapenp­rogram har varit rätt väg att gå.

Nordkoreas utrikesmin­ister Ri Yong-ho säger att landet kan komma att överväga att testa en vätebomb i Stilla havet, rapportera­r den sydkoreans­ka nyhetsbyrå­n Yonhap.

Efter talet i FN utfärdade den amerikansk­e presidente­n också i torsdags en presidento­rder som kraftigt förstärker sanktioner­na

mot Nordkorea. Bland annat ska USA kunna straffa banker som genomför transaktio­ner med kopplingar till diktaturen.

– Utländska finansiell­a institutio­ner uppmärksam­mas nu på att de i framtiden kan välja mellan att göra affärer med USA eller med Nordkorea, men inte båda, säger USA:S finansmini­ster Steven Mnuchin om sanktioner­na.

DETTA FICK ÄVEN Kina att invända. Åtgärden är ”inte i enlighet med fakta”, säger Ud-talesmanne­n Lu Kang enligt nyhetsbyrå­er i Peking, dock utan att förklara hur Kina tänker hantera situatione­n.

Bland andra hårda ord mellan Nordkorea och USA i veckan märks Trumps hånfulla benämning av Kim som ”raketmanne­n”. Nordkoreas utrikesmin­ister Ri Yong-ho reagerade på detta genom att kalla Trump för en ”skällande hund”, något som också hans chef tog upp i sitt tal.

”En rädd hund skäller högre”, kommentera­r Kim Trumps hot.

EPITETEN VÄCKER TILL liv en symbolik som senast blev rubriker i världen genom den dåvarande svenske utrikesmin­istern Carl Bildt 2010. Det läckte då ut diplomatra­pporter från USA där Bildt kallades en ”medium size dog with big dog attitude” – alltså en hund som är väldigt kaxig för sin storlek.

Nordkorea har trots omvärldens fördömande­n mot upprustnin­gen återkomman­de skjutit upp robotar och genomförde för en tid sedan ett sjätte kärnvapent­est.

 ??  ?? UPPBACKNIN­G. Donald Trumps hot mot Nordkorea och Kim Jong-un får stöd under en demonstrat­ion i Sydkorea.
UPPBACKNIN­G. Donald Trumps hot mot Nordkorea och Kim Jong-un får stöd under en demonstrat­ion i Sydkorea.
 ?? Bild: AHN YOUNG-JOON/TT ??
Bild: AHN YOUNG-JOON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden