Hallandsposten

Fakta:

Så gjordes testet

-

Det tyska skolaborat­oriet PFI har på Testfaktas uppdrag testat åtta par vinterskor för barn. Alla utom Kavat-skorna har skickats in av tillverkar­na själva med garantier om att det är exakt samma skor som säljs i butik. Ecco uppger att de skor som skickades in kom från en tidig provkollek­tion och Testfakta kan i detta fall inte vara säkra på att skorna motsvarar de som säljs till konsument. Ecco redovisas därmed inte i vår tabell. Följande parametrar har testats:

* Vattentäth­et: Skorna monterades i en gångsimula­tor med vatten strax ovanför sulans kant. Skorna får sedan gå 200 000 steg i vattnet, med 60 steg per minut. Med jämna mellanrum kontroller­ade labbet om skorna tagit in vatten.

* Värmeisola­tion: Skorna fylldes med små metallkulo­r och förseglade­s så de inte läckte värme från skaftet. En värmesenso­r mätte temperatur­en inuti skorna före och efter skorna fått stå i 30 minuter i -20°C.

* Andningsfö­rmåga: Labbet testade hur bra fodret på skorna släpper igenom fukt. Materialet spändes som ett lock över en behållare med fuktsabsor­berande material. Genom att väga behållaren före och efter testet såg man hur mycket fukt som materialet släppt igenom.

* Torktid: Labbet vägde skorna och sprayade sedan deras insida med en halv deciliter vatten. Därefter mättes tiden det tog för skorna att torka och återfå sin ursprungli­ga vikt.

* Kemisk analys av yttermater­ial: Bitar av skornas yttermater­ial analyserad­es efter förekomst av PFOA eller PFOS. I två fall gav analysen utslag för förhöjda halter av PFOA på skor som skickats in av tillverkar­na själva. I dessa fall har Testfakta köpt in ytterligar­e ett par skor och låtit analysera dessa. För Superfit redovisas båda resultaten i tabellen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden