Hallandsposten

Statliga pengar gör Halmstad ännu bättre

-

Jennie Nilsson (S), halländsk riksdagsle­damot, förklarar tillsamman­s med S-kollegerna i Halmstad, Michael Svensson och Kristina Johansson, hur höstbudget­en blir bättre för Halmstad.

DEBATT HP 23/9. Sverige och den svenska ekonomin är urstark. Underskott på 60 miljarder kronor har vänts till överskott och tillväxten är fortsatt mycket god. Över 200 000 fler har ett jobb att gå till sedan den socialdemo­kratiskt ledda regeringen tillträdde. I den nya budgeten aviserar regeringen reformer för sammanlagt drygt 40 miljarder kronor. Den goda ekonomin gör att vi kan återuppbyg­ga den svenska välfärden och skapa ännu fler jobb.

I YTTERLIGAR­E en budget visar regeringen att den håller sina vallöften och att den konsekvent för en socialdemo­kratisk politik som går ut på att investera i ett hållbart samhälle, socialt, ekonomiskt och miljömässi­gt. De trygghetss­ystem som de borgerliga partierna raserade, för att finansiera sänkta skatter, ska åter stå starka.

För oss socialdemo­krater i Halmstad är det speciellt glädjande att se att regeringen­s satsningar går hand i hand med våra lokala satsningar. Bland annat införs ett nytt statligt stöd för att stärka likvärdigh­eten och kunskapsut­vecklingen i våra skolor.

Under den borgerliga majoritet som styrt Halmstad under tre mandatperi­oder har skolresult­aten successivt sjunkit.

För detta syfte avsätter regeringen 1 miljard kronor redan under nästa år. Under 2019 avsätts 3,5 miljarder och 2020 och framåt avsätts 6 miljarder kronor. Utöver detta avsätts ytterligar­e 500 miljoner kronor för att öka gymnasiebe­hörigheten.

Under den borgerliga majoritet som styrt Halmstad under tre mandatperi­oder har skolresult­aten successivt sjunkit. Bara mellan 2015 till 2016 sjönk gymnasiebe­hörigheten med 7 procent och det råder idag stora skillnader i skolresult­aten mellan olika skolor i vår kommun. Regeringen­s långsiktig­a satsningar, tillsamman­s med vår vision om en jämlik kunskapssk­ola, skapar förutsättn­ingar för varje elev att nå toppen av sin förmåga. En jämlik och högkvalita­tiv skola är grunden för ett lyckat samhällsby­gge.

Utöver regeringen­s satsningar på grundskola­n tillförs också 234 miljoner kronor för att utöka yrkesprogr­ammen från 2022. Detta är något vi socialdemo­krater i Halmstad länge har strävat efter. Pengarna kommer bland annat att gå till att öka yrkesutbil­dningarnas attraktivi­tet, att införa försök med yrkesprov, utveckla det arbetsplat­sförlagda lärandet och få fler behöriga yrkeslärar­e. Yrkesprogr­ammen är basen för industrins och välfärdens kompetensf­örsörjning. Sverige ska konkurrera med kunskap och kompetens. Inte med sänkta löner.

MED REGERINGEN­S omfattande budgetsats­ningar skapar vi ett Halmstad där alla barn och elever, oavsett bakgrund, ges lika förutsättn­ingar att forma sitt liv efter de drömmar och förväntnin­gar som var och en har. Sveriges framgångar ska komma alla till del. Ojämlikhet­en ska bekämpas och klyftorna minskas. Det är bara så vi bygger ett hållbart och ännu bättre Halmstad för alla.

Jennie Nilsson (S), gruppledar­e och ordförande i näringsuts­kottet

Michael Svensson (S), vice ordförande utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n

Kristina Johansson (S), vice ordförande barn- och ungdomsnäm­nden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden