Hallandsposten

Hallänning­ar i rampljuset hos Ledin

LAILA ADÈLE OCH FERNANDO FUENTES GÖR SUCCÉ I ”SKARPT LÄGE”

-

Han har gjort 1 255 konserter inför 3,1 miljoner åskådare. Men när Tomas Ledin gör succé med sin nya show ”Skarpt läge” på Cirkus i Stockholm så gör han det med två hallänning­ar på scenen, Laila Adèle och Fernando Fuentes.

– Ja, att Tomas ger oss den platsen på scenen i hans egen show visar vilken ödmjuk artist och stor, generös människa han är, säger Laila uppspelt. Fernando håller med: – Först trodde man att det skulle vara mycket han i showen. Men när de började leka med upplägget insåg vi – wow, vi blir en förlängnin­g av huvudperso­nen och artisten.

Inte minst ”Ya nunca mas”, den spanska versionen av ”Never again” som Tomas en gång sjöng med Agnetha Fältskog blir här ett halländskt succénumme­r med Laila och Fernando.

– Det som Tomas berättar på scenen om låten är sant till hundra procent, skrattar Laila.

– Jag hade ju bara hälsat på Tomas tidigare i samband med ”Jersey Boys” och blev ju lite starstruck första gången och ville ge ett bra intryck. Så jag berättade för honom att låten fortfarand­e, 30 år senare, är en hit hemma i Chile. Han blev eld och lågor och undrade om jag kunde den på spanska, och Laila hakade på, berättar Fernando.

OCH DET SOM från början bara var en rolig anekdot blev en del i showen.

– Ja, på första repetition­en berättade Tomas och Edward (regissören af Sillén. red.anm.) att de tänkte köra den, inflikar Laila som aldrig tidigare har jobbat med Fernando.

– Nej, men vi har förstås känt till varandra genom gemensamma kollegor. Så nu fick jag äntligen jobba med ”Fernie” och det ju extra kul att det är två hallänning­ar som får ta plats, säger hon.

Men när Laila först fick frågan om att vara med i Ledins show, på sms i våras, trodde hon inte det var sant.

– Nej, jag satt på tåget på väg till en konsert i Skövde när jag fick meddelande­t. Och den första tanken var att Edward hade skickat fel. Nästa var att han kanske ville ha en körtjej vilket ju också var galet, eftersom jag alltid har varit solist.

Det var först när Laila pratade i telefon med Edward som det gick upp för henne vad som var på gång.

– Då satt han med Tomas bredvid sig och hade visat shower och videor på vad jag hade gjort tidigare.

– Jag tyckte det var lite märkligt eftersom vi kommer från skilda världar, han från popen och rocken och jag från gospeln och soulen. Men det var därför, för att få dynamik, som han ville ha mig.

FÖR FERNANDOS DEL kom förfrågan via hans kontakter med Vicky von der Lancken och 2Entertain.

– Vad jag tänkte? Jo, Tomas Ledin! Jävlar! Det är stort. Även om jag mest har kört r & b, dans och latino har jag alltid kunnat hans låtar. Och när jag bodde i Halmstad, pluggade musik och skulle dryga ut kassan extraknäck­te jag som varm korv-gubbe – och en gång stod jag utanför Brottet när Rocktåget var där, och Ledin körde ”Just nu!”. Då tänkte jag, vilket drag det är där inne. Och nu står jag plötsligt på samma scen som Tomas, skrattar Fernando.

HAN HADE ANNAT i pipelinen, bland annat en julshow, men fick ringa runt och tacka nej.

– Fast de andra hade full förståelse och tyckte att en sån chans fick jag inte missa.

Fernando flyttade från Halmstad när han var 18 år och via Göteborg och några år i hemlandet Chile, där han förkovrade sig i musik -och tvprodukti­on, hamnade han för tio år sedan i Nacka. Där bor han numera med sambon Gloria och dottern Glorita, 9.

– Men jag har delar av familjen kvar i Halmstad och många vänner, så jag försöker åka dit så ofta jag kan. För Halmstad är ändå Halmstad.

Som låtskrivar­e och artist har Fernando nått stora framgångar i sitt samarbete med Christian Walz (”Like suicide”), Ulrik Munther (”Requiem”) och inte minst – David Lindgren (”Shout It Out”, ”Skyline” och många låtar på dennes plattor). Dessutom spelade han slagverk på Kylie Minogues Europaturn­é och körade bakom Eric Saade i ”Popular”.

PÅ SENARE ÅR har det blivit Alcazars Hamburger Börs-show ”Disco defenders – the return” och den rosade musikalen ”Jersey Boys”, där Fernando spelade Joe Pesci.

– Jag skrev många låtar ett tag, samtidigt som jag blev pappa, och kände väl att jag hade försvunnit lite från scenen innan Alcazarsho­wen 2014. Och det är ju här man vill vara, påpekar Fuentes som både sjunger och lirar percussion på ”Skarpt läge”.

Men den egna karriären rullar samtidigt på. Han släppte singeln”the other side” på eget bolag i fjol och nu har inlett ett nytt r & b-projekt ihop med Mario Perez Amigo, på svenska med namnet ”Chenzel”.

– Sedan fick jag faktiskt veta att ”Rocket”, en av mina låtar som jag skrivit under pseudonym har hamnat i ”Mystery of Laura” – en amerikansk tv-serie.

FÖR LAILA ADÈLE har resan gått motsatt väg, från Stockholm till huset utanför Laholm där hon numera bor med delad vårdnad om barnen Lilly, 15, och Ella May, 10, medan mannen i hennes liv, norrmannen Kjetil är särbo.

– Ja, egentligen är jag ju 08... Men efter 17 år här nere tycker jag nog att jag är hallänning.

Det är också utanför Laholm som hon laddar batteriern­a mellan showerna.

– Att utgå från min hemmiljö är den bästa av världar. Jag älskar tempot och pulsen i Stockholms nöjesliv. Men jag flyttade ju ner för att jag inte mådde bra av att leva i det konstant, förklarar hon.

Men anrika Cirkus är ingen ny miljö för Laila som uppträdde där redan i slutet av 90-talet.

– Första gången jag kom in där den gången kysste jag golvet. ???

– Det var för att Aretha Franklin, en av mina största idoler, hade sjungit och stått på samma scen, ler hon.

EFTERSOM DEN NYA Ledin-showen spelas torsdag–lördag passar Laila på att åka hem emellan och där jobba med sin egen karriär, efter att tidigare ha släppt singeln ”Drop that beautiful”.

– Jag håller på med mitt fjärde album ihop med Falkenberg­sduon Jens Classon och Benjamin Önnhed. Och att få vara med i ”Skarpt läge” ger enormt mycket energi och inspiratio­n. Hur är Tomas att arbeta med?

 ??  ?? HALLÄNDSK DUETT. Fernando Fuentes och Laila Adèle sjunger ”Never again” på
HALLÄNDSK DUETT. Fernando Fuentes och Laila Adèle sjunger ”Never again” på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden