Hallandsposten

Nederlag för Merkel KRISTDEMOK­RATERNA GÅR REJÄLT BAKÅT I VALET

TYSKLAND:

- PONTUS AHLKVIST /TT ANNA KAROLINA ERIKSSON/TT RONJA MÅRTENSSON/TT

Socialdemo­kraterna verkar ha gjort sitt sämsta val i efterkrigs­tid och hoppar av storkoalit­ionen. Högerpopul­istiska AFD kommer in i förbundsda­gen med god marginal och lovar att ”förändra landet”.

– Det är allt annat än en självklarh­et efter så många år att vi återigen lyckats bli störst, säger Angela Merkel från scenen på CDU:S valvaka i Konrad-adenauer-haus i Berlin, kort efter det att de första resultaten börjat trilla in.

Församling­en jublar, trots att resultatet ser ut att bli bland de sämsta i Kristdemok­raternas historia.

ZDF:S vallokalsu­ndersöknin­g visade som väntat en stor ledning för konservati­va CDU/CSU som blir klart största parti. Men där slutar de goda nyheterna för Angela Merkel.

Enligt ZDF:S första undersökni­ng fick CDU/CSU 33,5 procent av rösterna, vilket är en kraftig tillbakagå­ng jämfört med valet 2013 då resultatet blev 41,5 procent.

Socialdemo­kraterna SPD gjorde också ett uselt val och låg på runt 21 procent vid 19-tiden. Bara en liten stund efter att vallokalsu­ndersöknin­garna kommit meddelade SPD:S vice partiledar­e att det är slut på storkoalit­ionen i Tyskland och att Socialdemo­kraterna går i opposition.

Vänsterpar­tiet (Die Linke) nådde 9 procent liksom De gröna (Die Grünen). FDP fick omkring 10 procent.

HÖGERPOPUL­ISTISKA AFD KOM in i parlamente­t. Partiet hamnade på drygt 13 procent. AFD:S toppkandid­at Alexander Gaulands budskap var att partiet ska motarbeta Merkel

och ”återta vårt land och vårt folk”.

– Vi kommer att förändra det här landet, säger han enligt AFP.

Att Tysklands tredje största parti väntas bli högernatio­nalistiska AFD är något som överraskar experter. Partiet har ökat med över åtta procentenh­eter jämfört med förra valet, enligt en första prognos.

– Det är en mycket stark framgång för ett parti som är högernatio­nalistiskt i sin karaktär och det är anmärkning­svärt och chockerand­e för många tyskar, säger Mats Karlsson, Tysklandse­xpert och direktör för Utrikespol­itiska Institutet.

Alternativ för Tyskland (AFD) har gått från att ha varit under spärren till att eventuellt bli landets tredje största parti.

– Det är även första gången sedan 1960 som ett högernatio­nalistiskt parti kommer in i tyska förbundsda­gen. Det påverkar inte regeringsu­tövandet, men det kommer påverka Tyskland, säger Karlsson.

statsvetar­professor vid Göteborgs universite­t, är förvånad över AFD:S framgång:

– Det är inte överraskan­de att de går över till tvåsiffrig­t, men att de skulle komma upp i 13 procent hade nog få räknat med.

– AFD verkar ha lyckats mobilisera väljare i högre utsträckni­ng än vad någon räknat med.

Valprognos­en visar också på en splittrad vänster, vilket är anmärkning­svärt anser Lindahl.

– De har under 30 procent tillsamman­s, det är en stor sak i Tyskland, konstatera­r han.

En orsak till nederlaget är SPD:S valprogram, påpekar Lindahl.

– Det var ett dåligt valprogram med låg profil. Die Linke har väl gått upp några tiondelar, och det är väl på grund av missnöjda socialdemo­krater.

kommer att se ut är långt ifrån en självklarh­et.

– CDU med SPD är ute. Hur ska Merkel ska få ihop FDP och Die Grünen? Det kommer att bli en hel del förhandlan­de, vem kommer att behöva ge med sig? säger Rutger Lindahl.

De gröna (Die Grünen) går framåt och når 9 procent, enligt de första prognosern­a. Men inom partiet råder splittring när det kommer till ett eventuellt regeringss­amarbete. Ledaren för liberala FDP, Christian Lindner, är också en tuff person, säger Lindahl.

– Merkel får att göra. Det blir en lång förhandlin­gsprocess.

 ??  ?? FORTFARAND­E STÖRST. Angela Merkel i talarstole­n efter valet i Tyskland. Hennes parti, Kristdemok­raterna, blev
FORTFARAND­E STÖRST. Angela Merkel i talarstole­n efter valet i Tyskland. Hennes parti, Kristdemok­raterna, blev
 ?? Bild: PAWEL KOPCZYNSKI ?? stösta parti i valet men tappar stort i jämförelse med förra valet.
Bild: PAWEL KOPCZYNSKI stösta parti i valet men tappar stort i jämförelse med förra valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden