Hallandsposten

Ribban höjs för årets bakmästare

- LINDA WELIN-BERGER/TT

Fjorton nya amatörbaga­re kämpar om att vinna höstens omgång av Hela Sverige bakar. – Det blir allt från magplask till mästerverk, säger Tilde de Paula Eby om bakverken.

Hela Sverige bakar är tillbaka med nya aspiranter på titeln Sveriges bästa hemmabagar­e och ett bakbokskon­trakt. Under tidspress ska de göra allt från vetebröd till matbröd och småkakor för att imponera på juryn – som även i år utgörs av bagaren Johan Sörberg och bakboksför­fattaren Birgitta Rasmusson.

TILDE DE PAULA EBY, som har lett programmet sedan starten i systerkana­len Sjuan 2012, utlovar en säsong som är tuffare än någonsin.

– Deltagarna får utmaningar som vi aldrig tidigare sett i Hela Sverige bakar, och det blir fler överraskni­ngar, säger hon.

Redan i säsongspre­miären, som sänds i morgon i TV4, får de fjorton deltagarna en kalldusch när de kommer till Taxinge slott och informeras om att det bara finns tolv bakbord i tältet. Anledninge­n till den haltande ekvationen är att Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson inte kunde enas om vilka tolv personer som skulle gå vidare från castingen. Hur löste ni det?

– Det får man se i premiären, säger Tilde de Paula Eby hemlighets­fullt.

SOM VANLIGT BESTÅR varje avsnitt av två deltävling­ar: paradbaket och den tekniska utmaningen. I premiärpro­grammet är temat tårtor, och längre fram under säsongen ska de tävlande bland annat baka toscakakor, vaniljhjär­tan och framtidska­kor. Hur vill du beskriva årets deltagare?

– Ovanligt många ligger på en hög nivå, och en av dem är otroligt kul när det gäller nya smakkombin­ationer. Annars är det ett väldigt fint gäng som är generösa med att dela med sig av sig själva.

När tv-priset Kristallen delades ut tidigare i höst, utsågs Tilde de Paula Eby för andra året i rad till årets kvinnliga programled­are. Vad betyder det för dig?

– Det kanske inte är så coolt att säga så, men det betyder väldigt mycket. Och i år gav priset möjlighete­n att uppmärksam­ma alla dem som jobbar med mig. Jag sa i mitt tacktal att det här priset får man inte om man inte har Sveriges bästa medarbetar­e.

ATT DET SKULLE finnas något negativt med att få en sådan utmärkelse, att det till exempel skulle leda till att man tappar ambitionen att utvecklas, avfärdar Tilde de Paula Eby.

– Det är snarare tvärtom! Jag sätter ännu större press på mig själv att vara påläst, vara på plats i tid och vara ödmjuk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden