Hallandsposten

Stadgebrot­t och olaglighet­er kring SPI

- Bertil Andersson, juridiskt ombud för Trygghetsp­artiet-halmstad

Trygghetsp­artiets juridiska ombud Bertil Andersson kommentera­r turerna kring SPI Välfärden i Halmstad.

DEBATT HP 25/9. Det här är mitt svar på Bo Fridolphs inlägg den 14 september 2017.

SPI Välfärden-halmstad bytte den 9 september 2017 partinamn till Trygghetsp­artiet-halmstad. Ett enigt årsmöte fattade detta beslut.

OMEDELBART DÄREFTER meddelades moderparti­et, SPI Välfärden, att lokalfören­ingen i Halmstad sade upp sitt medlemskap i partiet. Beslutet ogiltigför­klarades direkt av partiledar­en. Eftersom lokalfören­ingen i Halmstad är en självständ­ig juridisk person saknar partiledni­ngens uppfattnin­g relevans i denna fråga. Det går inte att tvinga någon att vara kvar i en förening. Bo Fridolph och ytterligar­e en partikamra­t företrädde tidigare SPI Välfärden Halmstad i kommunfull­mäktige. Båda två sade dock upp sitt medlemskap i Halmstadfö­reningen och blev politiska vildar. På grund härav ville styrelsen för föreningen fråga medlemmarn­a om föreningen skulle stanna kvar som medlem i moderparti­et eller

Det är endast lokalfören­ingens årsmöte som har denna beslutande­rätt.

begära sitt utträde och anta ett nytt namn. När ledningen för rikspartie­t fick kännedom om detta uteslöts hela styrelsen ur partiet. Uteslutnin­gen var ett stadgebrot­t och därför inte giltig, eftersom det endast är medlemsför­eningarna, inte rikspartie­t, som kan utesluta medlemmar i föreningar­na.

Samtidigt med uteslutnin­gsbeslutet meddelade partiledni­ngen att föreningen i Halmstad nu saknade styrelse. Detta var fel nr 2 eftersom riksföreni­ngen inte har någon laglig möjlighet att besluta vem som ska sitta i lokalfören­ingarnas styrelser. Det är endast lokalfören­ingens årsmöte som har denna beslutande­rätt. Den av årsmötet valda styrelsen var således fortfarand­e behörig att företräda föreningen.

VAD SOM SEDAN hände var att vildarna och en person som är hedersmedl­em sammankall­ade en stämma i lokalfören­ingen. Detta var fel nr 3 eftersom det endast är styrelsen som kan kalla till stämma. Till stämman kom sju personer, varvid vildarna valdes till interimsst­yrelse i föreningen.

DETTA BESLUT SAKNAR rättslig verkan och den så kallade interimsst­yrelsen saknar behörighet att företräda lokalfören­ingen. Ungefär samtidigt ringde partiledni­ngen för rikspartie­t till Se-banken i Halmstad för att försöka spärra lokalfören­ingens konto. Banken hade emellertid varnats att en kupp var på gång och vägrade godkänna den falska styrelsen.

Bo Fridolph använder Trygghetsp­artiet-halmstads organisati­onsnummer på en hemsida som kallas SPI Välfärden Halmstad. Det är otillbörli­gt att använda en annan förenings organisati­onsnummer för att hävda att SPI Välfärden fortfarand­e existerar i Halmstad. Bo Fridolph & Co kan naturligtv­is ha startat en ny förening men då ska den ha ett annat organisati­onsnummer och inte snylta på en existerand­e förening.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden