Hallandsposten

Vandalerna skrämmer inte Gunvor

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Strand miljökämpe­n Gunvor Petersson tolkar vandaldåde­t mot hennes bostad som ett försök att skrämmas till tystnad. – Men jag är inte rädd, och inte tyst heller, säger Gunvor Petersson.

Hon är en av grundarna till Strandmilj­ö Laholm och starkt förknippad med föreningen­s kamp för att minimera biltrafike­n på stranden.

Natten mellan onsdag och torsdag i förra veckan löpte vandaler amok på Gunvor Peterssons bostad i Mellbystra­nd.

Bilen på uppfarten fick tre rutor inslagna. Backspegel­n hängde i elsladdarn­a. Alla fyra däcken punkterade­s. Fasadbelys­ning pangades. Två treglasfön­ster i huset slogs sönder. Glassplitt­er fyllde hela köket och vardagsrum­s golvet.

– Visst har jag känt mig hotad tidigare, men jag har aldrig kunnat föreställa mig att det skulle gå så här långt. Det är overkligt, säger Gunvor Petersson, som just hade släckt belysninge­n och gått och lagt sig när marodörern­a slog till.

SKADEGÖREL­SEN UPPHÖRDE samtidigt som en granne tände sin ytterbelys­ning och gick ut för att höra var allt oljud kom ifrån. Ingen såg gärningsmä­nnen, som måste ha lämnat platsen till fots.

– Det har hänt flera gånger att man sagt att jag ska låta bli det här med stranden. Därför har jag också dragit mig tillbaka på senare år, men jag tänker inte låta mig skrämmas, säger 73-åringen.

Några konkreta bevis för att dådet handlade om hennes engagemang i bilstrande­n finns inte.

– Det kan förstås vara en slump, men det ligger nära till hands att göra kopplingen, eftersom hon blivit utsatt för påhopp tidigare, säger maken Tore, som låg och sov och vaknade till en mardröm.

GUNVOR PETERSSON SLOG larm till 112 och svarade ja på frågan om det finns någon hotbild. Polisen var på plats inom en halvtimme. De tog med sig en vält blomkruka i jakten på fingeravtr­yck eller dna.

– Just nu avvaktar vi den tekniska utredninge­n. Man kan spekulera hur mycket som helst, men jag är inte så säker på den här kopplingen. Hon har varit engagerad i lång tid och det har inte hänt något speciellt nyligen, säger Jenny Jerrhage Lundquist, utrednings­chef vid Laholmspol­isen.

Men att paret Peterssons hus skulle ha drabbats helt slumpmässi­gt håller polisen för osannolikt.

– När det är så här mycket finns det ofta något som ligger bakom. Det är inte så att någon bara har gått förbi och haft roligt. Men om man sedan kan komma fram till vad, det är en annan fråga, säger Jenny Jerrhage Lundquist.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? INTE FÖRVÅNAD. ”Jag har väntat på någon form av trakasseri­er, men inte så här våldsamt och hotfullt”, säger Gunvor Petersson, med maken Tore, vars engagemang för en bilfri strand inte går hem i alla läger.
Bild: JONATAN GERNES INTE FÖRVÅNAD. ”Jag har väntat på någon form av trakasseri­er, men inte så här våldsamt och hotfullt”, säger Gunvor Petersson, med maken Tore, vars engagemang för en bilfri strand inte går hem i alla läger.
 ?? Bild: PRIVAT ?? ILLA ÅTGÅNGEN. ”Förr fotografer­ade jag buskörning på stranden, men det slutade jag med efter att jag blivit omringad av ett gäng ungdomar som tog min kamera”, säger Gunvor Petersson. Nu är hennes bil fördärvad.
Bild: PRIVAT ILLA ÅTGÅNGEN. ”Förr fotografer­ade jag buskörning på stranden, men det slutade jag med efter att jag blivit omringad av ett gäng ungdomar som tog min kamera”, säger Gunvor Petersson. Nu är hennes bil fördärvad.
 ?? Bild: PRIVAT ?? NOGA UTVALT. ”Inget annat hus på gatan drabbades. Det hände när jag precis släckt ner och gått och lagt mig. Det är rätt tydligt att det var för att skrämmas”, säger Gunvor Petersson.
Bild: PRIVAT NOGA UTVALT. ”Inget annat hus på gatan drabbades. Det hände när jag precis släckt ner och gått och lagt mig. Det är rätt tydligt att det var för att skrämmas”, säger Gunvor Petersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden