Hallandsposten

Hoppfullt inför ny runda om brexit

- WIKTOR NUMMELIN TT

EU och Storbritan­nien kavlar upp ärmarna för ännu en förhandlin­gsvecka om brexit. Genombrott­en lär dock dröja till efter nästa veckas konservati­va partikonfe­rens i Manchester.

När brittiska premiärmin­istern Theresa May brexittala­de i Florens i fredags var det med hopp om snabbare framsteg i den fjärde förhandlin­gsrunda som nu inleds i Bryssel.

Ett steg i rätt riktning, tycker EUminister Ann Linde (S) som dock vill se mer från May och hennes förhandlar­e.

– Vi har inte sett det nedskrivet i förhandlin­gsposition­er än och det finns fortfarand­e många frågetecke­n kvar, säger Linde sedan hon och hennes kolleger från de länder som tänker stanna kvar i EU blivit informerad­e om läget av EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier.

I SITT TAL i fredags bad May bland annat om en övergångsp­eriod i två år efter britternas formella Eu-utträde i mars 2019. Hon betonade också att inget land ska behöva lida ekonomiskt av britternas utträde under pågående budgetperi­od.

Liknande ord upprepas av hennes brexitmini­ster David Davis på väg in till veckans förhandlin­gar.

– VI VILL inte att våra Eu-partner ska oroa sig över om de ska behöva betala mer eller få mindre, säger Davis – som samtidigt är tydlig med att Storbritan­nien vill koppla de ekonomiska frågorna till diskussion­erna om framtida relation till EU.

– Det är uppenbart att en överenskom­melse kring det här bara kan nås i kombinatio­n med en ny djupgående relation, säger Davis.

EU:S Barnier trycker i sin tur på vikten av att först komma vidare i själva ”skilsmässa­n”. Det handlar om den ekonomiska uppgörelse­n om allt från budgetåtag­anden till pensioner, gränsfrågo­rna på Irland och framtida rättighete­r för Eumedborga­re i Storbritan­nien och vice versa. Och det börjar bli bråttom. – Vi behöver inte påminna oss om att vi redan är sex månader in i processen. Vi kommer allt närmare utträdet. Det här borde vara ett tillfälle av tydlighet, säger Barnier.

”Vi behöver inte påminna oss om att vi redan är sex månader in i processen. Vi kommer allt närmare utträdet.”

MICHEL BARNIER EU:S chefsförha­ndlare

ANN LINDE HOPPAS fortfarand­e att förhandlin­garna ska hinna nå så långt att EU och Storbritan­nien redan i höst kan börja diskutera framtida relation.

Samtidigt tror hon inte veckans förhandlin­gsrunda blir avgörande, utan snarare nästa runda, om två veckor. Däremellan håller nämligen Mays regeringsp­arti, Konservati­va partiet, sin partikonfe­rens i Manchester.

– Där vet vi att det finns stora skillnader i hur man vill se det här. Så man får inte vara överoptimi­stisk och tro att den här rundan som börjar nu är den som avgör allt, säger Linde i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden