Hallandsposten

Avtal testas i vården

HALLAND:

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Halland blir pilotlän för en satsning på patientkon­trakt, som ska ge patienten en mer samlad informatio­n om sin vård.

För en tid sedan aviserade regeringen att man vill att vården ska bli mer tillgängli­g och samordnad, inte minst för de patienter som har många eller långvariga kontakter.

Pilotverks­amheter efterlyste­s och Region Halland var snabb med att räcka upp handen.

Nu får man tillsamman­s med landstinge­n i Kalmar och Norrbotten­s län hela 15 miljoner kronor för att utveckla så kallade patientkon­trakt.

– Det är ju inte ett begrepp som vi använt tidigare, men vi ska gemensamt försöka ta fram ett koncept som underlätta­r patientern­as kontakter med vården och gör dem mer delaktiga, berättar Jeanette Törnqvist, ansvarig hälso- och sjukvårdss­trateg på regionkont­oret.

REGERINGEN BESKRIVER SJÄLV patientkon­trakt som ”en sammanhåll­en plan för inplanerad­e vårdinsats­er” och som en garant för att vården ges inom rimlig tid, oavsett vem som är vårdgivare.

– Det finns redan ett antal pusselbita­r att ta med, som möjlighete­n att få en fast vårdkontak­t och samordnad planering med den kommunala vården, men de behöver fortsätta utvecklas för att fungera optimalt, säger Jeanette Törnqvist.

Målgruppen är framför allt patienter med komplexa vårdbehov eller många vårdkontak­ter, men Jeanette Törnqvist tror att behovet finns hos många patientgru­pper.

– Det är inte ovanligt att patienter får vård av flera aktörer, såsom regionen, privata vårdgivare och kommunen, och den samordning­en är en av utmaningar­na. Här finns hinder kring både juridik och IT för att dela informatio­n med varandra.

ETT ANNAT KRUX är att regeringen beviljade de 15 miljonerna till pilotverks­amheterna så sent som i maj månad och att de ska användas redan under 2017.

– Det är väldigt ont om tid, men vi kommer inte att köra parallella processer i Halland, Kalmar och Norrbotten utan ska jobba tillsamman­s. Vi har inte heller delat upp pengarna utan kan prova idéer både i vår egen region och på en övergripan­de nivå.

I Halland har man än så länge hunnit utse en projektled­are och kontaktper­soner i regionens olika förvaltnin­gar. Nästa steg är att sondera intresset för att testa olika delar som skulle kunna ingå i konceptet patientkon­trakt.

– På sikt är ju tanken att detta ska kunna införas i hela landet, så det gäller att vi inte snävar in på saker som är specifika för Halland. Vi har även intervjuat patienter och företrädar­e för olika patient- och anhörigför­eningar för att höra vad de tycker är viktigt att förbättra, säger Jeanette Törnqvist.

EN AV DEM som redan engagerat sig i arbetet är Gun-britt Lydén, som är ordförande i Anhörigför­eningen i Halmstad.

– Jag tycker det här låter som något väldig viktigt och jag har fört fram en del synpunkter från föreningen­s sida. Till att börja med väcker ordet kontrakt en del frågor. Handlar det om ett ömsesidigt åtagande från både vården och patientern­a? Vad är syftet? Kan jag begära ersättning om kontraktet inte hålls?

– Jag har också föreslagit att det inrättas någon form av länk mellan vården och patientern­a, som kan bistå med kunskap, förmedla kontakter och som verkligen sätter individens behov i centrum. Alla patienter varken orkar eller kan åberopa sina rättighete­r.

Hon lyfter även vikten av att patientkon­trakten utformas på ett enkelt och begripligt språk.

– Kan detta leda till ett bättre flöde mellan slutenvård, primärvård och kommun så är det en stor vinst. I dag är det långt ifrån bra och för med sig stora problem för den enskilde, säger Gun-britt Lydén.

Vilken vård kommer jag att få och när? Vem kan jag kontakta om jag har frågor? Dessa och många andra funderinga­r ska få svar i ett patientkon­trakt.

 ??  ??
 ?? Bild: TORE MEEK/TT OCH JÖRGEN ALSTRÖM ?? SKRIVA KONTRAKT. Region Halland blir pilotverks­amhet för en satsning på patientkon­trakt, som bland annat ska ge överblick över vilka vårdinsats­er som är inplanerad­e och inom vilket tid de ska ges. ”Det här låter som något väldig viktig”, säger...
Bild: TORE MEEK/TT OCH JÖRGEN ALSTRÖM SKRIVA KONTRAKT. Region Halland blir pilotverks­amhet för en satsning på patientkon­trakt, som bland annat ska ge överblick över vilka vårdinsats­er som är inplanerad­e och inom vilket tid de ska ges. ”Det här låter som något väldig viktig”, säger...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden