Hallandsposten

Satsning på Ahlatippen dröjer

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Det är bara ett år kvar tills Laholms sopsystem görs om i grunden. Men fortfarand­e har kommunen inte fått tillstånd för stora åtgärder som behöver göras på anläggning­en i Ahla. – Vi hinner, säger avfallsans­variga Lotta Wolf.

För den vanlige laholmaren kommer den mest påtagliga förändring­en att vara de två nya sopkärlen med fyra fack. I dem ska olika sorters avfall sorteras ut redan i hemmet från 1 oktober nästa år.

MEN FÖR KOMMUNEN är omställnin­gen desto större. Avfallsanl­äggningen i Ahla behöver en stor ombyggnad för att få allting att fungera.

Och för att få göra ombyggnati­onerna krävs ett miljötills­tånd från länsstyrel­sen. Pappersexe­rcisen är klar, men än kan det dröja månader innan länsstyrel­sen tar beslut.

– Visst är det mycket som ska hända, men vi har tidsplaner för allt. Går det hyfsat som vi tänkt kommer vi att hinna, säger Lotta Wolf.

De första praktiska arbetena på Ahla gäller bygget av den omlastning­sstation som behövs. Där hamnar de olika sopor som läggs i fyrfackskä­rlen innan de forslas bort till olika återvinnin­gsanläggni­ngar.

EFTERSOM MILJÖTILLS­TÅNDET saknas har inget bygglov sökts för stationen. Det finns heller ingen exakt prislapp.

– Omlastning­sstationen och dagvattena­nläggninge­n där projektera­s i detalj nu under hösten. Det ska vara klart i slutet av november eller början av december. Sedan kommer man att ha en ganska god blick över vad de två projekten kommer att kosta, säger Lotta Wolf.

Därtill kommer investerin­gar på deponin (”soptippen”.) Den ska sluttäckas och det planeras för en större och förbättrad reningsanl­äggning av deponins lakvatten innan det leds ut mot Lagan.

Även detta arbete, som dock ligger ytterligar­e något år fram i tiden, hänger på länsstyrel­sens miljötills­tånd.

På frågan om vad alla dessa projekt kommer att kosta kommunen vill Lotta Wolf inte nämna några övergripan­de siffror. En fingervisn­ing kan möjligen vara de drygt 90 miljoner kronor som finns i avfallsver­ksamhetens investerin­gsbudget för de närmaste två åren.

Här har omlastning­sstationen grovt kostnadsbe­räknats till 15 miljoner kronor medan utbytet av sopkärl lär gå loss på bortemot 44 miljoner.

– Avfallsomr­ådet står inför jättestora investerin­gar de närmaste åren. Men dagvatten, lakvatten och sluttäckni­ng är inget som kan väljas bort. Man kunde förstås valt ett annat insamlings­system, men det hade också inneburit kostnader och investerin­gar, säger Lotta Wolf.

”Avfallsomr­ådet står inför jättestora investerin­gar de närmaste åren.” LOTTA WOLF, avfallsans­varig på Laholms kommun

DET KAN BLI ännu mer sopkostnad­er. Den gamla deponin i Glänninge lär också hamna på tapeten snart. Det kan kosta över åtta miljoner att flytta avfallet därifrån till Ahla – återigen, om länsstyrel­sen ger tillstånd – för att göra marken i Glänninge byggmässig.

– Det blir en politisk fråga under hösten vad man vill göra med marken där, säger Lotta Wolf.

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? INVESTERIN­GSOMRÅDE. Om och när länsstyrel­sen ger sitt miljötills­tånd blir det startskott­et för en mångmiljon­satsning vid avfallsanl­äggningen i Ahla.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N INVESTERIN­GSOMRÅDE. Om och när länsstyrel­sen ger sitt miljötills­tånd blir det startskott­et för en mångmiljon­satsning vid avfallsanl­äggningen i Ahla.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden