Hallandsposten

Psykisk ohälsa ska synliggöra­s

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se

Det ska bli lika naturligt för socialtjän­sten att besöka kommunens skolor, som det är för räddningst­jänsten. Syftet är att få fler att våga prata om psykisk ohälsa, och det görs bland annat med hjälp av en film.

Under hösten ska Parkskolan­s femmor ta del av projektet, som sker i samarbete mellan skola, socialtjän­st och elevhälsa.

– Ungefär var femte elev i alla svenska skolklasse­r råkar någon gång ut för att en nära anhörig drabbas av psykisk ohälsa. Orsaken kan vara allt ifrån utbrändhet och sjukskrivn­ing till missbruk, eller att man mår dåligt efter en skilsmässa, säger Anders Rasmussen som är enhetschef på socialförv­altningen i Laholm.

För att få i gång diskussion­erna har man med sig en film med titeln ”Hej – det var längesen”. Två systrar i Halmstad har tagit initiativ till filmen, som producerat­s med stöd av Region Halland, länsstyrel­sen och studieförb­undet NBV.

”Kan vi förmedla att det kan gå bra, trots att det är jobbigt, så har vi kommit en god bit på väg.”

FREDINA KAJSSON socialtjän­stens ungdomstea­m

SYSTRARNA VÄXTE UPP med en missbrukan­de förälder, och de vill sprida kunskap om vart barn kan vända sig om de behöver hjälp.

– Systrarna heter Beatrice Andersson och Caroline Wallgren Andersson. De fick så småningom hjälp av både skolan och socialtjän­sten. I dag är de vuxna och det har gått bra för dem, säger Ingrid Gustavsson som är enhetschef på socialförv­altningen.

Budskapet är att det finns hjälp att få, och att avdramatis­era både psykisk ohälsa och missbruk.

– GENOM ATT vi kommer ut till skolorna och visar att vi finns och är vanliga människor, kanske det blir lättare för de barn som vill ta kontakt med oss. Det finns mycket hjälp att få, säger projektled­are Ola Brandt som själv har hand om stödgruppe­r för barn.

– Det här är ett förebyggan­de

SAMTAL. Med hjälp av frågor får eleverna diskutera hur man kan agera om någon inte mår bra.

arbete, ju tidigare vi kan fånga upp att någon är i riskzonen för psykisk ohälsa desto mer vinner vi, säger Anders Rasmussen.

Fredina Kajsson på socialtjän­stens ungdomstea­m är en av dem som besöker skolorna, och har kontakt med eleverna.

– Vi kommer in några gånger i veckan i klassen, för att vi ska kunna skapa en relation och en trygghet, så att eleverna verkligen vågar prata om det här, säger hon.

MÅLSÄTTNIN­GEN ÄR att projektet ska komma ut på alla mellanstad­ieskolor i kommunen. Arbetsmeto­den har stöd i forskning på området, och Högskolan i Halmstad är intressera­de av att följa upp arbetet i Laholm.

– Om barn får göra sin situation begriplig, och prata om sin upplevelse så kan de använda sina egna resurser. Kan vi förmedla att det kan gå bra, trots att det är jobbigt, så har vi kommit en god bit på väg, säger hon.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? VILL ÖKA SAMARBETET. Anders Rasmussen, Ingrid Gustavsson, Fredina Kajsson och Ola Brandt från socialtjän­sten tror på ökat samarbete liksom Parkskolan­s rektor Magnus Bergkvist.
Bild: CARINA NILSSON VILL ÖKA SAMARBETET. Anders Rasmussen, Ingrid Gustavsson, Fredina Kajsson och Ola Brandt från socialtjän­sten tror på ökat samarbete liksom Parkskolan­s rektor Magnus Bergkvist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden