Hallandsposten

Företagslo­tsen borde jobba hårdare

-

Halmstads kommun rasar mest av de halländska kommunerna i Svenskt näringsliv­s senaste rankning av företagskl­imatet.

LEDARE HP 27/9. Raset motsvaras av 21 placeringa­r totalt till plats nummer 103 av landets alla 290 kommuner. Femklövern brukar ha som mål att Halmstad ska vara bland landets 25 bästa och dit är det en avsevärd bit. Trots att en tjänst för företagslo­ts inrättats för att ragga nya etablering­ar och underlätta olika processer.

En stor del av Svenskt näringsliv­s rankningsl­istor mäter attityder till företagand­e. Det kan handla om inställnin­gen hos kommuntjän­stemän, politiker, skolan, allmänhete­n, ja även mediernas attityd avspeglas. Och för Halmstads del är svaren alltså inte särskilt smickrande. På plussidan ligger dock tillgången till arbetskraf­t med kompetens.

STÖRST KLIV UPPÅT i rankningen har Hylte kommun gjort med hela 16 steg till plats 87. Här har företagskl­imatet långsamt förbättrat­s sedan fem år tillbaka. På pluskontot hamnar servicen till företagen, tillämpnin­g av lagar och regler, att många nya företag startats samt fungerande infrastruk­tur i form av väg- och tågförbind­elser. Däremot har utbyggnade­n av bredband ännu inte slagit igenom i hela kommunen.

Laholm låg länge bland landets tio bästa företagsko­mmuner, vilket framgick på färgglada skyltar längs E6. Men nu har Laholm rasat 12 steg till plats 29 och här finner vi den största försämring­en bland attitydern­a till företagsam­het bland kommunpoli­tikerna. Att det varit politiskt turbulent i Hallands sydligaste kommun märks alltså i många led som exempelvis i den här företagsra­nkningen.

LAHOLM BRUKAR utmärka sig när det gäller Ungt företagand­e där flera Uf-företag rönt framgångar. Just skolans attityd blir allt bättre, och här skulle kanske Halmstad besöka grannen i söder för att lära sig mer om Uf-satsningen.

Störst kliv uppåt i rankningen har Hylte kommun gjort med hela 16 steg till plats 87.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden