Hallandsposten

Vd nekas avdrag för golf

- JONNA NILSSON joni@hallandspo­sten.se

Skatteverk­et köper inte att företagets golffaktur­or var i reklamsyft­e, och ger företagets vd både ändrad skatt och högsta möjliga skatteböte­r.

I samband med revisionen misstänkte Skatteverk­et att något inte stod rätt till med Halmstadfö­retagets deklaratio­n.

Under 2015/2016 hade en, enligt Skatteverk­et, betydande summa bokförts och gjorts avdrag som reklamkost­nader hos bland annat golfklubba­r, HBK, Halmstadtr­avet och restaurang­er, som i stället misstänkte­s vara privata kostnader för bolagets vd.

Bland annat har de påstådda reklamkost­naderna inneburit säsongskor­t på HBK, där vd:n menar att han träffat nya kunder, golfturer med middagar, som vd:n menar ingick i reklampake­tet, och presentkor­t på restaurang­en Salt, som vd:n menar var ett pris vid en golftävlin­g, och därmed bidrog till att marknadsfö­ra bolaget.

”Reklamkost­naderna inneburit säsongskor­t på HBK, där vd:n menar att han träffat nya kunder.”

Bolaget menar att samtliga reklamoch sponsrings­kostnader i sin helhet har gett bolaget en motprestat­ion i form av reklam och marknadsfö­ring som mer än överstiger bolagets kostnader. Skatteverk­et håller inte med.

Delar av fakturorna accepterar man som avdragsgil­tiga reklamkost­nader, andra slår man fast vara privata levnadskos­tnader för vd:n. Till exempel de två årskorten på HBK för drygt 15 000 kronor.

Förmånerna, som är skatteplik­tiga, läggs nu till som inkomst för vd:n. Drygt 60000 kronor anses vara privata kostnader och adderas som inkomst från 2015/2016. Han får också högsta möjliga skatteböte­rstillägg, 40 procent av skattepåsl­aget, för att ha varit ”mycket oaktsam eller uppsåtlige­n undanhålli­t skatt”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden