Hallandsposten

Ett fåtal kända fall med unga i Halmstad

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Kommunen vet bara om ett fåtal exempel där unga kopplats till våldsbejak­ande extremism. – Det bästa sättet att undvika att folk lockas av sådant är att motverka utanförska­p och få fler att känna delaktighe­t, säger Therese Wallgren.

Som samordnare för det brottsföre­byggande arbetet i Halmstads kommun vill Therese Wallgren lyfta fram det breda arbete som görs inom exempelvis skola och föreningsl­iv för att människor inte ska lockas av våldsbejak­ande extremism.

– DEN SOM KÄNNER att den är en del av samhället och kan vara med och påverka blir inte intressera­d av extremism, säger hon.

Beträffand­e konkreta fall där någon kunnat kopplas till våldsbejak­ande extremism säger hon att kommunen känner till färre än en handfull.

–Vi kan bara uttala oss om de unga som vi stöter på genom skola och socialtjän­st – de vuxna vet vi inget om. Möjligen känner polisen till fler än vi gör, säger Therese Wallgren.

– Bland de få fall vi haft har det rört sig om såväl islamistis­ka som högerextre­ma kopplingar.

För att inte peka ut någon vill hon inte gå in på vad som gjorts i de olika fallen. – Vi har i alla fall jobbat med alla medel vi har till förfogande.

NÄR DET GÄLLER handlingsb­eredskapen menar Therese Wallgren att kunskapern­a finns inom kommunen, bland annat i en särskild referensgr­upp, men att den behöver nå ut längre ner i verksamhet­en.

– Det kan handla om sådana saker som att känna igen olika symboler som dyker upp på en skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden