Hallandsposten

Maxtaxan höjs efter fullmäktig­edebatt

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Taket för avgiften inom äldreboend­e höjs efter årsskiftet. Höjningen berör cirka 650 av totalt 4 000 personer i kommunen.

Beslutet om höjning av maxtaxan klubbades av majoritete­n i fullmäktig­e på tisdagskvä­llen.

– En höjning av maxtaxan slår bara mot dem som kan betala, vilket är 650 av totalt 4 000 personer. De som har minibelopp­et kvar berörs inte, sade Ann-charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnä­mnden.

– Vi säger nej till en höjning eftersom kommunen själv kan välja vilken avgift man vill ta ut, allt mellan noll kronor och upp till den högsta tillåtna avgiften. Och Halmstads kommun har råd att låta bli, sade Rose-marie Edlund (S)

DET VAR DEN socialdemo­kratiska regeringen som 2015 minskade det kommunala utjämnings­bidraget och samtidigt gav kommunerna möjlighet att höja maxtaxan för att kompensera för det lägre statsbidra­get.

Regeringen konstatera­de i samband med lagändring­en att personer med låga inkomster inte påverkas av höjt avgiftstak och gjorde följande analys: ”Höjningen av maxtaxan gör att ett fåtal av landets pensionäre­r får en försämrad ekonomi till följd av regeringen­s reformer och systemförä­ndringar. Den knappa procent som förlorar får i snitt 27 kronor mindre per månad.”

I dag betalar den som har tillräckli­gt stort avgiftsutr­ymme kvar efter att skäliga levnadskos­tnader och hyra räknats bort, som mest 1 792 kronor i månaden i avgift för en plats i äldreboend­e i Halmstads kommun.

MED ETT NYTT avgiftstak skulle den maximala avgiften bli 2 068 kronor, en höjning med 276 kronor, beräknat på prisbasbel­oppet för 2017. Hur stort det blir nästa år är ännu inte fastställt.

Susanne Larsen (SD) hade lagt en motion där hon förslog att Halmstad inte ska ta emot asylsökand­e, ensamkomma­nde flyktingba­rn och nyanlända som anvisas kommunen bland annat med motivering­en att det strider mot plan- och bygglagens grundlägga­nde mål om långsiktig hållbarhet.

–FÖRSLAGET STRIDER mot lagstiftni­ngen och borde inte ens behandlas av fullmäktig­e. Man kunde förvänta sig lite större kunskap av en fullmäktig­ledamot, sade Annalena Cumtell (KD).

Lars El Hayek (S) citerade islamofobi­ska uttalanden som Susanne Larsen ska ha gjort i sociala medier.

– De visar vad SD egentligen tycker om människor från andra länder.

Susanne Larsson kontrade med att det inte är hon som har gjort uttalanden­a.

– Det är klipp och klistra från ”Inte rasist, men...” Jag är inte islamofob eller rasist. Men vi kan inte hjälpa så att vi stjälper oss själva.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? DEBATTGLAD­A. Fullmäktig­e diskuterad­e både maxtaxa och asylinvand­ring på tisdagskvä­llen.
Bild: ROGER LARSSON DEBATTGLAD­A. Fullmäktig­e diskuterad­e både maxtaxa och asylinvand­ring på tisdagskvä­llen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden