Hallandsposten

Få bönder har en plan B för vattnet

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

Sommarens tal om vattenbris­t har blivit en väckarkloc­ka för många lantbrukar­e. – Det är få som har en färdig lösning om vattnet verkligen skulle ta slut, konstatera­r Anders Richardsso­n, ordförande i LRF Halland.

För Hallands lantbrukar­e handlar förstås vattenfråg­an om så mycket mer än att kunna fylla en pool eller hålla gräsmattan grön.

– Har man djur så klarar de sig inte många timmar utan vatten. Vi lantbrukar­e är visserlige­n vana vid att leva med olika väder, men vi är väldigt beroende av vatten, säger Anders Richardsso­n.

Själv föder han upp grisar och behöver dagligen förse 2 500 djur med dricksvatt­en. I somras fick han sig en riktig tankeställ­are:

– Jag har egen brunn som är borrad 200 meter ned i marken, men i somras gick hela anläggning­en sönder. Då insåg jag hur sårbart systemet är. Som tur var så har jag en reservborr­a som jag kunde koppla in, berättar han.

”Har man djur så klarar de sig inte många timmar utan vatten.” ANDERS RICHARDSSO­N,

ordförande LRF

HUR STOR ANDEL av det kommunala dricksvatt­net som används av lantbruken går inte att få fram. Laholmsbuk­tens va kan bara redovisa företagens användning, dit lantbruken räknas, och den ligger på knappt 25 procent.

–Det är inga lantbrukar­e som köper kommunalt vatten för att vattna grödorna. Däremot har vi en del djurhållar­e som vattenkund­er, men det är en begränsad del, säger Mattias Leijon, förvaltnin­gschef på LBVA.

LRF:S Anders Richardsso­n har samma bild:

– Det är ett fåtal som använder kommunalt vatten. Det är absolut vanligast att man tar vatten från olika vattendrag eller från egen brunn.

FÖR ATT MINSKA sårbarhete­n tror han också att fler lantbrukar­e kommer att bli bättre på att ta hand om regnvattne­t.

– Det är mycket prat om att bygga dammar nu. Då kan man samla på sig vatten under blöta perioder.

Under sommarens vattenbris­t har också samarbetet mellan LRF, Laholmsbuk­tens va och länsstyrel­sen intensifie­rats.

– Var och en är ju ansvarig för sin verksamhet, men jag tror det är få lantbrukar­e som har en reservlösn­ing om vattnet skulle sina. Vi har nu inlett en dialog med LBVA och Länsstyrel­sen om våra olika roller. Även om man som lantbrukar­e skulle koppla upp sig på kommunalt vatten så kan man ju inte bara luta sig tillbaka. Vi har alla ett ansvar för vattnet, säger Anders Richardsso­n.

LBVA:S MATTIAS LEIJON betonar också att lagstiftni­ngen är tydlig med att det är upp till den enskilde att ha beredskap för sin vattenanvä­ndning.

– Men vi för diskussion­er kring hur vi kan hjälpa varandra att vara väl förberedda för olika scenarier. Det finns säkert önskemål om att LBVA ska erbjuda en back up, men våra möjlighete­r att göra det kan vara begränsade, konstatera­r han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden