Hallandsposten

Ingen extern utredning av läckta personakte­r

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Det blir ingen extern utredning av personakte­rna som läckte internt på kommunen. Debatten i fullmäktig­e blev hård och slutade med votering.

Laholmspar­tisten Bertil Johansson vill att huvuden ska rulla efter att sekretessk­yddade uppgifter ur kommunanst­älldas personalak­ter spridits i ett av Laholms kommuns interna datornätve­rk.

I en motion kräver han att ansvariga tjänstemän på personalav­delningen stängs av och att politikern­a i personalut­skottet avsätts. Det fick han inget gehör för när frågan togs upp i kommunfull­mäktige i går kväll.

DÄREMOT FICK HAN stöd från Sverigedem­okraterna och exmoderate­rna i Medborgerl­ig samling för sitt krav att en extern utredare ska gå till botten med händelsen. Det räckte dock inte längre än till att förslaget föll med röstsiffro­rna 8–33.

– Det finns inget ont uppsåt, sade Erling Cronqvist (C), ordförande i personalut­skottet, och framhöll att det som skett var ett misstag.

Kommunens ”värsta magplask”, ansåg Bertil Johansson och upprepade sina gamla anklagelse­r mot kommunens ledning om vänskapsko­rruption, tystnadsku­ltur och mygel.

– De som utrett det här är de som själva varit delskyldig­a. Som att låta en notorisk fortkörare sätta hastighets­gränserna, ansåg han.

FLERA AV HANS meningsmot­ståndare från den styrande femklövern gick upp i talarstole­n och markerade mot fula personangr­epp och billiga politiska poänger.

– Du försöker misstänkli­ggöra. I motionen hänvisar du till maffiameto­der. Det som hänt är att en tjänsteman av misstag har sparat det här i fel mapp, sade Thomas Jönsson (M).

Ärendet har Jo-anmälts av Mikael Kahlin (MED) och av en före detta anställd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden