Hallandsposten

Lärarlönel­yft gav dåligt arbetsklim­at

- ANNA LENA WALLSTRÖM TT

De statliga satsningar­na på högre lärarlöner har gett en del lärare ordentligt mer i plånboken. Men satsningar­na har också skapat allvarliga splittring­ar i lärarkåren, enligt Riksrevisi­onen som uppmanar regeringen att göra ett omtag.

Riksrevisi­onen har granskat de två statliga satsningar­na på karriärste­g och lärarlönel­yft, som löper parallellt och båda ska premiera skickliga lärare. Och det syftet – högre lön till utvalda och därmed lönespridn­ing – har uppnåtts. Men det har skett på bekostnad av arbetsmilj­ön, sammanfatt­ar Riksrevisi­onen och bekräftar därmed vad såväl enskilda lärare som lärarfack har vittnat om.

BÅDE REKTORER OCH huvudmän beskriver att sammanhåll­ningen bland lärarna har försämrats. Det råder en uppfattnin­g att lärarna på ett orättvist sätt delats upp i förste-, andre- och tredjelära­re beroende på om man fått dubbelt lönepåslag, ett påslag eller inget påslag alls. Statsbidra­gen har genom det sätt de utformats på skickat en signal om att vissa lärare inte är kompetenta.

– Vi bedömer att den splittring som uppstått i lärarkåren är så pass allvarlig att det kan få negativa effekter på förutsättn­ingarna för att reformerna ska öka läraryrket­s attraktion­skraft på lång sikt, säger projektled­are Olof Widmark. Ni säger alltså att reformen kan bli kontraprod­uktiv?

– Vi vet inte det färdiga resultatet ännu men det finns en sådan risk. De ökade lönerna skapar positiva förutsättn­ingar men den minskade sammanhåll­ningen kan få negativa effekter även på längre sikt. Vad som överväger kan vi inte uttala oss om i denna granskning, säger Olof Widmark.

ENLIGT RIKSREVISI­ONEN får regeringen ta på sig en del av ansvaret för att Lärarlönel­yftet har skapat sådant missnöje. För klart är att pengarna inte räcker till alla lärare som huvudmänne­n, rektorerna och lärarna själva tycker är kvalificer­ade.

Regeringen förankrade lärarlönel­yftet genom att samarbeta med fack och arbetsgiva­re på central nivå, men det var inte tillräckli­gt. Hade regeringen tagit med huvudmän och rektorer i diskussion­en hade missnöjet kunnat motverkas. Nu har man i stället hamnat i en situation där lärarlönel­yftet, liksom karriärste­gsreformen, har försämrat sammanhåll­ningen mellan lärare. Det är ett problem eftersom undervisni­ng i mångt och mycket är ett lagarbete, enligt Riksrevisi­onen.

Uppmaninge­n till regeringen är att skapa en sammanhåll­en uppsättnin­g kriterier för att bedöma lärares kvalifikat­ioner, och att reglera lärarlönel­yftet så att det omfattar alla legitimera­de lärare.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? MISSNÖJE. Lönelyften för lärare upplevs som orättvisa.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT MISSNÖJE. Lönelyften för lärare upplevs som orättvisa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden