Hallandsposten

En gripen för moskébrand

En man i 20-årsåldern har anhållits för mordbrand efter att Örebros moské brann ned, men polisen ser inga politiska eller religiösa motiv till brottet.

- GUSTAV SJÖHOLM

Brandröken ligger fortfarand­e tung över Vivalla dagen efter branden. På sina håll slår lågor fortfarand­e upp, och brandmän arbetar för att försöka att rädda delar av byggnaden.

– Det är som att någon skär i mitt hjärta, säger Laila Nekach, som står utanför avspärrnin­garna och betraktar förödelsen.

Bredvid står Hayat Boudden och Madiha Ghanim, som nickar instämmand­e.

– Moskén betyder glädje. Vi träffas där, vi ber. Vi gör allt som är roligt där, säger Nekach.

De berättar att ungdomarna också brukar besöka moskén, att det är bättre att de samlas där än någon annanstans. Alla är överens om att den anlagda branden är riktad mot muslimer.

– Jag tror att det här sprider hat i samhället, säger Boudden.

LARMET OM BRANDEN kom strax efter klockan två natten mot tisdagen. När räddningst­jänsten kom till moskén var den södra delen av byggnaden redan övertänd och två tredjedela­r av fastighete­n totalförst­ördes.

– Branden är under kontroll nu, så nu förbereder man för att minska personalst­yrkan därute, sa Kjell Haglund, inre befäl vid Nerikes brandkår, vid 17-tiden på eftermidda­gen.

Polisen meddelade på en presskonfe­rens att en man född 1997 anhållits, misstänkt för dådet. Vad som lett fram till misstanken vill polisen inte gå in på, men det ska inte röra sig om religiösa eller politiska motiv. Hur kan ni vara säkra på det?

– Det är den bedömning vi gjort nu. Vi måste fortsätta att jobba brett och

kan inte låsa oss vid att vi nu har en misstänkt, men som det ser ut nu ser vi varken politiska eller religiösa motiv, säger Annika Laestadius, lokal polischef i Örebro.

NÅGON DIREKT HOTBILD mot moskén har inte förekommit. Men 2014 kastade någon in en flaska med misstänkt brandfarli­g vätska i moskéns lokaler.

– Det har förekommit skadegörel­se, och företrädar­e för moskén säger att de mottagit hot. Men ingenting de sista två åren, det har varit lugnt. Sedan har det varit mycket skadegörel­se i form av bränder i Vivalla. Den företeelse­n är vi tyvärr vana vid, säger Laestadius.

Polisen kommer att öka sin bemanning för att vara synliga och prata med oroliga, arga och ledsna personer. Utanför brandavspä­rrningarna säger en ung man i affekt att ”det är det här svenskarna vill”. Han tror inte ett dugg på polisens bild av motivet.

– Det är alltid religionen, säger han och säger att han tror att det här bara är början.

Moskéordfö­rande Abdul Kadir förklarar att många ungdomar är arga. Andra personer gråter. Moskén har hundratals besökare dagligen. Vid fredagsbön­en kan det vara ett par tusen.

– Det är en sådan stor lokal, alla

muslimer kommer hit. Det är en träffpunkt. Så det är jättetråki­gt. Allt är förstört.

HAN LYFTER FRAM att många svenskar kommit och beklagat, liksom kyrkans representa­nter.

Men trots att det nu känns mörkt hoppas han ändå att branden kan leda till något positivt.

– Vi kanske kan bygga något större, säger han.

Sveriges muslimska råd beskriver det inträffade som ”fruktansvä­rt och extremt oroväckand­e”.

”Attacken mot Örebros moské är en i raden av många attacker mot landets moskéer och en mycket allvarlig sådan”, skriver rådet i en kommentar.

”Det har förekommit skadegörel­se, och företrädar­e för moskén säger att de mottagit hot. Men ingenting de sista två åren.”

ANNIKA LAESTADIUS,

lokal polischef i Örebro

 ??  ?? STORA DELAR TOTALFÖRST­ÖRDA. Räddningst­jänsten larmades till moskén vid tvåtiden på natten mot tisdagen. Då var en del av byggnaden redan övertänd.
STORA DELAR TOTALFÖRST­ÖRDA. Räddningst­jänsten larmades till moskén vid tvåtiden på natten mot tisdagen. Då var en del av byggnaden redan övertänd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden