Hallandsposten

Macron på offensiven för att återskapa EU

-

Var inte rädda för debatten, manar Frankrikes president Emmanuel Macron i ett offensivt brandtal för hela kontinente­n. – Låt oss återskapa EU – för folket och med folket, lyder budet från Paris.

I dryga 90 minuter lade 39-åringen ut orden inför en entusiasti­sk publik i det anrika Sorbonne-universite­tet i Paris. Och till sist slog det nästan gnistor om presidente­ns engagemang när han manade EU:S alla övriga ledare att följa med på hans idéer.

– Ta ert ansvar, överallt! Ta risken! Tiden är inne! Det är vårt ansvar för våra ungdomar, överallt i Europa, brandtalad­e Macron.

Inte minst manade Macron till mod. För att komma bort från ett ”svagt, långsamt och ineffektiv­t” EU vill han organisera debatter och diskussion­er över hela EU för att reda ut vad medborgarn­a vill ha.

– Det är upp till oss att återskapa ett suveränt, enat och demokratis­kt Europa. Var inte rädda, sade Macron.

UNDER TALET framkastad­es en lång rad förslag.

Macron vill ha en verklig eurobudget för att kunna göra investerin­gar, byggd på gemensamma intäkter från miljö- och finansskat­ter.

Han vill se gemensamma snabbinsat­sstyrkor, både militärt och för civilförsv­aret.

Han vill ha gemensamma listor i valet till Eu-parlamente­t och lika villkor på arbetsmark­naden.

Han betonar enighet, men inte likformigh­et – samtidigt som han ändå vill genomföra exempelvis en företagsbe­skattning som ser likadan ut överallt.

– Vi kan inte ha stödfonder som finansiera­r sänkta bolagsskat­ter, sade Macron, som heller inte utesluter att Storbritan­nien – trots brexit – kan komma att ”återupptäc­ka sin plats i gemenskape­n”.

Talet i Paris applåderad­es omedelbart av Eu-kommission­ens

 ?? Bild: PHILIPPE WOJAZER/TT ?? GAV FÖRSLAG. Frankrikes president Emmanuel Macron talade om EU:S framtid.
Bild: PHILIPPE WOJAZER/TT GAV FÖRSLAG. Frankrikes president Emmanuel Macron talade om EU:S framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden