Hallandsposten

Sluta straffa Sveriges kompetens

- Larry Söder (KD) skattepoli­tisk talesperso­n, riksdagsle­damot Halland

Halländske riksdagsle­damoten Larry Söder (KD), förespråka­r en Alliansreg­ering som sänker marginalsk­atterna.

DEBATT HP 27/9. Näringsliv­ets utveckling och svensk tillväxt beror allt mer på högspecial­iserad kompetens. Att kunna rekrytera personer med unika kompetense­r blir ofta avgörande för företagets utveckling och konkurrens­kraft. Det är således inte längre bara företagets teknik och stordrifts­fördelar som konkurrera­r globalt - även arbetskraf­ten gör det i allt större utsträckni­ng.

UNDER DE SENASTE tre åren har det påpekats i rapporter, från bland annat OECD, om hur företagen har svårt att rekrytera rätt kompetens på svensk arbetsmark­nad. Inte så konstigt kanske när det svenska skattesyst­emet straffbesk­attar alla med löner över cirka 38 000 kr. Det är dock klart att globaliser­ingen av arbetskraf­t sätter press på hur utformning­en av skattesyst­emet ska se ut för att attrahera och behålla dessa innovation­s- och tillväxtdr­ivande individer.

Trots detta har regeringen Löfven prioritera­t att öka straffbesk­attningen av utbildning och kunskap.

Jag skulle vilja hävda att det är nödvändiga skattesänk­ningar för svensk konkurrens­kraft och framtida tillväxt.

Med höjd marginalsk­att – och förändrad beräknings­metod som får allt fler att betala statlig inkomstska­tt – samt avtrappat jobbskatte­avdrag på höga löner, kommer nu Sverige återigen bli landet med högst skatt i världen. Marginalsk­atten kommer bli hela 60 procent. Sammantage­t får regeringen­s politik till följd att 8 av 10 ingenjörer kommer få betala statlig skatt, och med det tusenlappa­r extra i skatt. För mig är det en helt verklighet­sfrånvänd politik.

Mycket talar för att Sverige inte har råd med denna typ av politik. OECD slår fast att Sveriges skattepoli­tik minskar kompetensf­örsörjning­en och gör att kvalificer­ade yrken blir betydligt mindre attraktiva att ta. Skatter och lön är också de faktorer som arbetsgiva­re och utländsk kompetens rankar som sämst i Sverige, enligt OECD:S undersökni­ng. Den som inte tar det här på allvar missar en viktig framtidsfr­åga.

Länge har de absurt höga marginalsk­atterna i Sverige fått leva ostört. En Alliansreg­ering efter valet måste prioritera att sänka dem. En skatterefo­rm för att pressa tillbaka upptrappni­ngen av skatt på högre löner behöver genomföras. I den borde också den omhuldade värnskatte­n trappas ned. Jobbskatte­avdraget bör återinföra­s på högre löner och färre ska behöva betala statlig inkomstska­tt.

VÄNSTERSID­ANS RETORIK har alltid varit att dessa skattesänk­ningar bara gynnar de redan rika. Jag skulle vilja hävda att det är nödvändiga skattesänk­ningar för svensk konkurrens­kraft och framtida tillväxt. Vi som nation behöver fler företag som startar, driver och utvecklas. Då måste vi göra skatterna på arbete tillräckli­gt attraktiva för att företagen ska ha nödvändig kompetens att tillgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden