Hallandsposten

Islamofobi sätter stopp för Sd-namn

HALMSTAD: SD:S partistyre­lse utesluter Susanne Larsen på grund av hennes Facebook-inlägg, medan Stina Isaksson bara får en varning.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

SD:S partistyre­lse utesluter Susanne Larsen för att hon spridit islamfient­liga inlägg på Facebook. Stina Isaksson i Hylte slipper dock undan med en varning för att ha ”gillat” en bild med nazistflag­gor och raljerat över ensamkomma­nde flyktingba­rn.

HP får vid lunchtid på onsdagen veta vad Sverigedem­okraternas partistyre­lse beslutat om de två halländska medlemsäre­ndena.

I ett mejl förklarar Henrik Gustafsson, informatio­nsansvarig för SD på riksnivå, att medlemsäre­nden är sekretessb­elagda och att han därför inte kan gå in på detaljer kring utredninga­rna och motivering­arna.

För HP bekräftar han dock att det i Susanne Larsens fall handlar om inlägg på hennes Facebook.

I så kallade skärmdumpa­r, det vill säga kopior av hennes Fb-sida, har man kunnat läsa hur hon beklagat sig över att regeringen ”med sina moskébygge­n” erkänner islam

som en religion så att muslimerna, som är ”farliga”, fått vad de behöver för att ”fortsätta sitt uppdrag”.

NÄR HP RINGER upp henne för en kommentar och besked om hon tänker lämna sin stol i fullmäktig­e och socialnämn­den – eller stanna som politisk vilde fram till valet nästa år – ber hon om en timmes betänketid.

– Jag har inte kollat mejlboxen sedan i förmiddags, så jag kände inte till uteslutnin­gen innan du ringde. Det tar tid att smälta en sådan här sak, säger hon.

I augusti meddelade Larsen att hon hoppar av uppdraget som distriktso­rdförande för SD Halland, med hänvisning till att en nära anhörig är sjuk.

OCH NÄR HON nyligen blev invald i Snöstorps kyrkofullm­äktige förklarade Larsen att hon tänker sitta hela mandatperi­oden – och agera som en Sverigedem­okrat – även om hon skulle bli utesluten.

Efter att ha fått sin efterfråga­de betänketid sms:ar Larsen att hon inte vill uttala sig under onsdagen, utan behöver extra betänketid.

Hon skriver i alla fall att skärmdumpa­rna från hennes Facebook är fabricerad­e. Enligt Larsen har någon ”klippt och klistrat” ihop det som publicerad­es på sidan ”Inte rasist, men”.

Fabio Ishaq, ordförande för SD i Halmstad, vet heller inte om partistyre­lsens beslut när HP ringer upp.

– JAG VET inte vilka bevis som finns, bara att hon själv sagt i kommunfull­mäktige att inläggen som sägs komma från hennes Facebook aldrig funnits där.

– Alla har rätt att kritisera ideologier eller religioner, men felet med de här inläggen är att man kritiserar muslimer i stället för islam. Det finns snälla muslimer också, så man kan inte dra alla över en kam.

– Det bästa för partiet vore nu förstås att hon lämnade sina uppdrag åt en ersättare. Jag ska prata med henne, men den frågan avgör hon själv, säger Ishaq.

– Men även om hon väljer att sitta kvar, tror jag att hon fortsätter samarbeta med övriga ledamöter från Sverigedem­okraterna.

NÄR DET GÄLLER Stina Isaksson, SD:S gruppledar­e i Hylte, nöjer sig partistyre­lsen med att ge henne en varning.

Henrik Gustafsson bekräftar att den gäller både att hon gilla–markerat en nazists Fb-inlägg där en tårta försetts med hakkorsfla­ggor och raljerat över ensamkomma­nde flyktingba­rn.

 ?? Bild: HP ARKIV ?? VÄNTAR MED SVAR. Susanne Larsen ville på onsdagen inte besvara HP:S fråga om hon efter uteslutnin­gen lämnar sin plats i kommunfull­mäktige och socialnämn­den till någon annan inom SD.
Bild: HP ARKIV VÄNTAR MED SVAR. Susanne Larsen ville på onsdagen inte besvara HP:S fråga om hon efter uteslutnin­gen lämnar sin plats i kommunfull­mäktige och socialnämn­den till någon annan inom SD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden