Hallandsposten

Halmstad.

- JOAKIM KULLBERG 010-471 51 92 jk@hallandspo­sten.se

Peter Severinsso­n är pigg på att låta intressera­de testa kanotklubb­ens nya handikappa­npassade kanot.

Den mångårige medlemmen Peter ”Pigge” Severinson får ge namn åt Halmstad kanotklubb­s nya sektion som ska hjälpa personer med funktionsn­edsättning att komma i gång med fysisk aktivitet.

När Anders Lovén i Halmstad kanotklubb såg ett inslag på tv om hur stiftelsen Kronprinse­ssan Victorias fond hjälpte personer med funktionsn­edsättning till en aktiv fritid föddes en idé.

– Det var där fröet såddes och jag tänkte att det där måste vi hänga med på, säger Anders Lovén.

TILLSAMMAN­S MED klubbkamra­terna Peter ”Pigge” Severinson och Jörgen Hansson gjorde Anders Lovén också verklighet av idén. Med hjälp av bidrag har kanotklubb­en nu kunnat köpa in två nya, handikappa­npassade, kanoter som står redo i lokalerna intill Nissans kant på Furet.

– Vi vill få hit de personer som inte har någon annan aktivitet och som kanske inte ens går i skolan. Det är viktigt för alla att kunna komma hemifrån en stund. Sedan kanske man inte vill sätta sig i kanoten, men då kan man vara med på teorigenom­gångar, säger Anders Lovén.

– Det här är ju ingen lagidrott, var och en gör som den själv vill, fyller Peter ”Pigge” Severinson i.

JUST PIGGE, som har varit medlem i ungefär 50 år och ordförande i 18 år, får en extra viktig roll i kanotklubb­ens satsning. För en tid sedan drabbades han av den neurologis­ka sjukdomen MSA, vilken har påverkat Pigges balans, tal och finmotorik. När kanotklubb­en nu satsar på verksamhet för funktionsh­indrade startar man därför också en ny sektion – och den kommer att bära Pigges namn.

– Sjukdomen har satt sina spår, nu vill vi hjälpa andra att få till ett aktivt och meningsful­lt liv, säger Pigge.

Tanken och förhoppnin­gen är att den nya sektionen så småningom ska kunna bli självdriva­nde. Om allting går som det ska kommer klubben att ha flera olika ledare som kan möta de behov som finns. Och trots att satsningen inte ens har påbörjats än har kanotklubb­en hunnit skaffa sig viss erfarenhet av arbete med ungdomar med funktionsn­edsättning.

– Vi har jobbat med en familj som har en pojke med både autism och adhd. Vår ledare Ebba Andersson har tränat med den här pojken och det har slagit väl ut – han får utlopp för sin överskotts­energi och är nu på väg att slussas in i den vanliga verksamhet­en, säger Anders Lovén.

Kanotklubb­en är övertygad om att behovet och intresset finns bland personer med funktionsn­edsättning, men det kan vara svårt att nå ut till eventuella intressent­er. Därför kommer man nu på lördag eftermidda­g att anordna öppet hus.

– Sedan kanske inte alla klarar av att komma på ett öppet hus, men vi kan boka in andra tillfällen om någon vill komma ensam, säger Anders Lovén.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? NYSATSNING. Peter ”Pigge” Severinson och Anders Lovén är med ser fram emot att kunna erbjuda intressera­de möjlighete­n att testa de nya handikappa­npassade kanoterna som Halmstad kanotklubb har köpt in.
Bild: ROGER LARSSON NYSATSNING. Peter ”Pigge” Severinson och Anders Lovén är med ser fram emot att kunna erbjuda intressera­de möjlighete­n att testa de nya handikappa­npassade kanoterna som Halmstad kanotklubb har köpt in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden