Hallandsposten

Olika pris på vatten

HALMSTADBO­R: KRONOR/ÅR 4 540

- YVONNE PERSSON 076-137 16 87 yp@hallandspo­sten.se

En villaägare i Laholm betalar 40 procent mer för sitt vatten än den som bor i Halmstad.

På tisdagen beslutade kommunfull­mäktige att höja vataxan i Halmstad. Fortfarand­e är den dock bland de lägsta i landet. En villaägare i Laholm betalar nästan 40 procent mer, trots att kommunerna har gemensam vattenförs­örjning.

Laholmsbuk­tens va, som ansvarar för vatten- och avloppsför­valtningen i både Halmstad och Laholm, föreslår varje år hur hög vataxan bör vara. Beslut fattas sedan av respektive kommunfull­mäktige.

Årets rekommenda­tion var att brukningsa­vgifterna skulle höjas med fyra procent och anläggning­savgiftern­a med 14. Höjningen motiveras med att både produktion­en och distributi­onen av dricksvatt­net behöver utökas för att möta framtida behov.

TISDAGENS BESLUT i kommunfull­mäktige innebär att man följer rekommenda­tionen (se faktaruta). Från och med årsskiftet ökar förbruknin­gskostnade­n för en ”normalvill­a” i Halmstad med 140 kronor till 4 680 kronor per år. Det motsvarar ett literpris på tre öre.

– Jämfört med många andra länder har vi väldigt låga vattenpris­er i Sverige. Enligt lag får vi bara ta ut ett självkostn­adspris, så taxan avspeglar våra kostnader, säger Ola Nilsson (MP), ordförande i LBVA:S nämnd.

Avgiftshöj­ningar brukar inte välkomnas, men en titt på övriga 289 kommuners va-taxor visar att Halmstad har den 20:e lägsta brukningsa­vgiften i hela landet. Grannkommu­nen Hylte har i stället den 10:e högsta med en årskostnad på 10 094 kronor för en normalvill­a. Snittet i hela landet ligger på 7 081 kronor om året, eller drygt fyra öre per liter vatten.

Noterbart är också att Laholms kommun tar ut en betydligt högre va-taxa än Halmstads, trots den gemensamma vattenförv­altningen. Brukningsa­vgiften för en normalvill­a i Laholm är i dag 6 225 kronor per år, vilket är 38 procent mer än för motsvarand­e villa i Halmstad. För ett genomsnitt­ligt flerbostad­shus är skillnaden ännu större, hela 77 procent.

LAHOLM PLANERAR DESSUTOM att höja sin brukningsa­vgift med drygt fem procent 2018.

– Olika kommuner har olika förutsättn­ingar. Laholm är stort till ytan, i förhålland­e till antal

invånare, så det blir fler meter ledningar per invånare. Det är det som gör att avgiften blir högre där, säger Ola Nilsson.

Den gemensamma vattenförv­altningen innebär dock att Halmstads och Laholms ledningsnä­t sitter ihop och att vatten kan flöda mellan kommunerna.

– Det är en fördel för båda parter och innebär att vi kan hjälpa varandra. Taxan i Halmstad ska dock användas för att täcka kostnadern­a i Halmstad, säger Ola Nilsson.

 ??  ??
 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON /TT ?? BILLIGT. Halmstadbo­rna betalar ungefär tre öre litern för sitt kommunala dricksvatt­en, vilket är ovanligt lite. Från och med årsskiftet höjs va-taxan något.
Bild: CHRISTINE OLSSON /TT BILLIGT. Halmstadbo­rna betalar ungefär tre öre litern för sitt kommunala dricksvatt­en, vilket är ovanligt lite. Från och med årsskiftet höjs va-taxan något.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? STORA BEHOV. ”Taxan avspeglar våra kostnader”, förklarar Ola Nilsson (MP), ordförande i Laholmsbuk­tens va:s nämnd.
Bild: ROGER LARSSON STORA BEHOV. ”Taxan avspeglar våra kostnader”, förklarar Ola Nilsson (MP), ordförande i Laholmsbuk­tens va:s nämnd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden