Hallandsposten

Böter införs för trasiga elevdatore­r

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Varje dag skickas ett par elevdatore­r på reparation från skolorna i Laholm. Nu har en prislista tagits fram för vad det ska kosta en elev att ha sönder sin dator.

3 000 kronor om eleven har fördärvat datorn med flit, det vill säga agerat uppsåtligt. 2 000 kronor för grov oaktsamhet och 1 000 kronor för oaktsamhet.

Så ser de nya ersättning­skraven ut som skolorna i Laholms kommun nu ska börja följa. Bedömninge­n av hur eleven agerat ska göras av skolans rektor.

– Det viktiga är att vi får ut budskapet att man ska vara försiktig. Använd väskan som följer med datorn, ha den inte i en plastpåse på pakethålla­ren, säger utbildning­schefen Per Jangen.

SKALAN FÖR böterna beslutades i går av barn- och ungdomsnäm­nden (bun). Tidigare har bedömninga­r gjorts från fall till fall.

Sedan tre år lånar kommunen ut en personlig bärbar dator till eleverna i årskurs 7–9. Politikern­a är överraskad­e över hur många som har gått sönder.

– Över 750 datorer och Ipads snurrar runt bara på högstadies­kolorna. Jag hade nog inte tänkt att det skulle vara så mycket skadegörel­se, inte på det sätt som de går sönder, säger Maria Bronelius (C), buns ordförande.

ENLIGT PER JANGEN handlar det om ”betydligt fler än tio” skadestånd­skrav om året.

– Vi har ett litet fostrande uppdrag i skolan också. Det här kan göra att man är mer rädd om grejorna. När något händer ska rätt person betala. Då sparar man pengar till kommunen, säger Bo Tengqvist (S), andre vice ordförande i bun.

Ersättning­skraven kommer att riktas mot vårdnadsha­varna, eftersom eleverna är minderårig­a. Elever och föräldrar får tillsamman­s skriva på låneavtal när datorerna delas ut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden