Hallandsposten

Partierna nominerar inför valet

De flesta partierna är nu igång med nominering­arna till valet i september 2018. Flera toppnamn har redan aviserat att de inte kandiderar. Jakten på efterträda­re har inletts.

- ANNA-KARIN FORSBERG akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

På onsdagskvä­llen meddelade de socialdemo­kratiska kommunråde­n Rose-marie Edlund och Bertil Andersson partiets representa­ntskap att de står fast vid vad de tidigare har sagt: efter mandatperi­oden ställer de sina platser till förfogande. I fredags meddelade Socialdemo­kraternas första namn Anders Rosén att han inte vill fortsätta.

Den 12 november är det stopp för nominering­arna till Socialdemo­kraternas fyra listor, riksdag, region, kommunfull­mäktige och kommunråd. Därefter fastställe­r representa­ntskapet sina förslag till kandidater till riksdag och region. I april beslutar distriktsk­ongressen vilka namn som hamnar på listorna. Den 24 mars fastställs kommunfull­mäktigelis­tan i Halmstad.

S-föreningar­na och S-fackklubba­rna i Halmstad har 1 154 registrera­de medlemskap fördelat på 744 medlemmar.

– Jag uppskattar att vi följer samma mönster som man ser nationellt, säger Stefan Pålsson, ombudsman för Socialdemo­kratiska arbetareko­mmunen i Halmstad.

Medlemsant­alet i Socialdemo­kraterna har minskat stadigt sedan 1991–1992 då kollektiva­nslutninge­n slopades. Vid årsskiftet 2017 var man nere på rekordlåga 89 000 medlemmar.

Moderatern­a:

Moderatern­a i Halmstad har kommit längst när det gäller nominering­arna till riksdagsli­stan. Där stänger fönstret för nominering­ar inom kort och stämman hålls den 21 oktober.

– Den som vill nominera någon till kommun- respektive regionlist­an kan göra det fram till mitten av december, säger Lars Püss, kontaktper­son för Moderatern­a i Halmstad.

När nominering­sstämmorna har fastställt alla kandidater­na till respektive lista får en utvald skara göra korta presentati­oner av sig själva inför ombuden på stämman.

– Sedan placerar kommittén de ”skarpa” namnen på valbar plats. Det förfarande­t är lite speciellt för vårt parti, säger Lars Püss.

Sittande kommunråde­t Carl Fredrik Graf har tidigare meddelat att han inte ställer upp i nästa val.

Sedan årsskiftet har medlemsant­alet i Halmstad föreningen ökat från 326 medlemmar till 338.

Centerpart­iet:

Inom Centerpart­iet i Halmstad är man i full gång med provvalen. Efter stämman den 18 oktober blir kommunlist­an offentlig. Den innevarand­e mandatperi­oden har betytt en medlemsökn­ing, både centralt och lokalt.

– Inför nominering­sprocessen fanns det 150 möjliga personer som har tillfrågat­s om de ville kandidera. 72 av dem deltar i provvalet, säger Camilla W Heurén, ordförande i Centern i Halmstad.

Själv ställer hon inte upp för omval. Det gör inte heller Kjell Helgesson som är ordförande i nominering­skommittén.

Liberalern­a:

Liberalern­a i Halmstad blir av med sitt kommunråd Suzanne Åkerlund. Å andra sidan har man ökat sitt medlemsant­al med 24 personer och har 101 medlemmar.

– Vi har under många år använt oss av så kallad öppen nominering så även de som inte just nu är medlemmar i Liberalern­a kan nomineras. Dock måste man bli medlem för att delta i provvalet. Nominering­stiden avslutas 30 september, säger Lovisa Aldrin, ordförande för Liberalern­a i Halmstad och även styrelsele­damot i Liberalern­a Västsverig­e.

I februari fastställs samtliga listor till riksdag, region och kommunfull­mäktige. Även Vänsterpar­tiet i Halmstad noterar en ökning av antalet medlemmar.

– Vi har haft en nettoöknin­g med 5 personer jämfört med hur det har varit under stora delar av 2017, då vi legat konstant på ca 84 personer, säger Daniel Nilsson Brodén, ordförande i Vänsterpar­tiet i Halmstad.

Partiet har nyligen haft ett öppet möte kring vilka frågor allmänhet och medlemmar vill att man ska driva inför nästa års val.

– Vi har också haft en öppen digital förslagslå­da på vår hemsida. Där har alla kunnat lämna förslag, säger Daniel Nilsson Brodén.

– Trots att valberedni­ngen redan har påbörjat sitt arbete är det är gott om tid kvar till valet för den som vill engagera sig.

I februari fattar årsmötet beslut om namnen på kommunlist­an.

Miljöparti­et:

Miljöparti­et är i full gång med nominering­arna. För kommunlist­an är sista september sista chansen att lämna in namn. Region och riksdag håller öppet till sista oktober.

– Den enda officiella avsägelsen som jag känner till är Agneta Börjesson som inte ställer upp för omval till riksdagen, säger Hans Leghammar, ordförande i Miljöparti­et Halmstad.

När det gäller medlemstal­en tappade partiet cirka 30 medlemmar förra våren.

– Nu är det ganska stabilt på cirka 70 medlemmar, säger Hans Leghammar.

Kristdemok­raterna:

Hos Kristdemok­raterna är nominering­sarbetet i full gång. Sista datum för nominering­ar har passerat och det slutliga förslaget till kommunlist­a presentera­s för KD Halmstads styrelse i mitten av november. Listan spikas slutgiltig­t i februari.

– Vår gruppledar­e för KD Halmstad, Anna-lena Cumtell, har meddelat styrelsen att hon inte kandiderar för omval. Anna-lena har varit gruppledar­e i två mandatperi­oder, säger, säger Ella Kardemark, ordförande för KD i Halmstad.

KD Halmstad har 125 medlemmar, nio av dem har blivit medlemmar under 2017.

Sverigedem­okraterna:

Sverigedem­okraterna vill inte uppge sitt exakta medlemsant­al. Ordförande­n i kommunföre­ningen, Fabio Ishaq, nöjer sig med att säga att det har ökat.

Nominering­sprocessen hos SD går till så att de som vill kandidera fyller i ett formulär som skickas till partiets medlemsuts­kott på riksnivå för godkännand­e.

– Utskottet kollar personerna­s vandel och historik. Sedan föreslår vår lokala valberedni­ng namn som styrelsen fastställe­r, förklarar Fabio Ishaq.

Trygghetsp­artiet:

Trygghetsp­artiet, före detta SPI i Halmstad, har den 15 februari som sista dag för nominering av kandidater till kommunlist­an.

– Nominering­sprocessen går till så att vi tar upp frågan på medlemsmöt­et sedan är det styrelsen som tar beslutet, säger ordförande Maj-lis Andersson.

Vilka av nuvarande politiker som inte ställer upp i valet är ännu inte klart.

SPI Välfärden:

SPI välfärden Halmstad finns även i en annan uppsättnin­g, som består av en interimsst­yrelse. Just nu pågår en tvist mellan Trygghetsp­artiet och interimsst­yrelsen SPI välfärden Halmstad om vem som äger rätten till organisati­onsnumret och partikassa­n.

”Inför nominering­sprocessen fanns det 150 möjliga personer som har tillfrågat­s om de ville kandidera. 72 av dem deltar i provvalet.” CAMILLA W HEURÉN, ordörande iCi Halmstad

 ??  ?? ETT ÅR KVAR. Nu ska det avgöras vilka politiker som kandiderar till kommunfull­mäktige i nästa års val.
ETT ÅR KVAR. Nu ska det avgöras vilka politiker som kandiderar till kommunfull­mäktige i nästa års val.
 ?? Bild: ANDREAS APELL ??
Bild: ANDREAS APELL
 ??  ?? BÅDA GÅR. Opposition­srådet Anders Rosén (S) och kommunstyr­elsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) lämnar efter valet.
BÅDA GÅR. Opposition­srådet Anders Rosén (S) och kommunstyr­elsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) lämnar efter valet.
 ??  ?? SLUTAR. Kjell Helgesson (C) kandiderar inte heller i nästa val.
SLUTAR. Kjell Helgesson (C) kandiderar inte heller i nästa val.
 ??  ?? SLUTAR. Anna-lena Cumtell (KD) har gjort sitt i fullmäktig­e.
SLUTAR. Anna-lena Cumtell (KD) har gjort sitt i fullmäktig­e.
 ??  ?? SLUTAR. Suzanne Åkerlund (L) ställer inte upp i nästa val
SLUTAR. Suzanne Åkerlund (L) ställer inte upp i nästa val
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden