Hallandsposten

Kyrkstall ska jämnas med marken

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Ett nytt kylrum till de döda väger tyngre än intresset att bevara en gammal byggnad. Laholms pastorat får lov att riva kyrkstalle­t och bygga ett begravning­sannex.

Miljö- och byggnadsnä­mnden säger ja till pastoratet­s ansökan om rivningslo­v och bygglov.

Kommunen går därmed emot Kulturmilj­ö Halland, som tycket att det är fel att riva och förvanska det gamla kyrkstalle­t på Kyrkogatan intill Sankt Clemens kyrka. Byggnaden är inte i sämre skick än att den går att renovera och använda som uthus, hävdade byggnadsan­tikvariern­a i sitt yttrande.

– Vi gör trots allt bedömninge­n att byggnaden är i dåligt skick och att åtgärden är angelägen för allmänhete­ns behov, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Nämnden är helt enig om beslutet, som fattades i går.

Kyrkopolit­ikern Bo Gustafsson, som har hand om fastighets­frågor i pastoratet, blir glad när han tar emot beskedet på ett kryssnings­fartyg i Aten.

– Vad roligt! Så fort vi får det färdiga protokolle­t ska vi gå ut med förfrågnin­gar till olika byggare, säger han.

BEGRAVNING­SANNEXET får två delar. Dels kylrum, där kistor med de avlidna förvaras, dels bisättning­srum, där anhöriga kan ta farväl i lugn och avskildhet.

– Jag hoppas att det ska finnas där till nästa sommar. Vi har problem med kylan i det gamla kylrummet vid S:t Gertruds kapell och vill stänga av där, säger Bo Gustafsson.

HAN ANSER INTE att platsen förvanskas av nybygget.

– Jag tror att den nya byggnaden blir mer anpassad till miljö runt kyrkan än det här kyrkstalle­t. Det är för rangligt. Man kan nästan blåsa på det, så ramlar det, säger Bo Gustafsson.

 ?? Bild: CARINA NILSSON/ARKIV ?? BYGGER NYTT. Bo Gustafsson, Hans-ove Ottosson och Anders Knutsson från Laholms pastorat fick positivt bygglovsbe­sked.
Bild: CARINA NILSSON/ARKIV BYGGER NYTT. Bo Gustafsson, Hans-ove Ottosson och Anders Knutsson från Laholms pastorat fick positivt bygglovsbe­sked.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden