Hallandsposten

Riksbanken devalverar svenska kronan till förfall

- Sune Andersson

EKONOMI. Sänkt ränta, stödköp av statsoblig­ationer och en framräknin­g av tidpunkten när räntorna åter ska höjas.

Stödköp för att få mer pengar i omlopp liknar Weimarrepu­bliken som under 1920-talet satte fart på sedelpress­arna. Då skapades fritt flöde av sedlar med hyperinfla­tion på flera hundra procent i Tyskland. Nu står hoppet till att ett ökat flöde av kapital ska öka vår inflation med åtminstone några ynka tiondels procent.

RIKSBANKEN­S STÖDKÖP AV statsoblig­ationer påminner om Sveriges ledande roll i det valutakrig och den våg av devalverin­gar som gick över världen i början av 1930-talet. Sverige var tidigt ute genom att redan 1931 överge guldmyntfo­ten och devalvera kronan med 30 procent. I dag leder stödköp av svenska statspappe­r till att kronan blir kraftigt undervärde­rad.

Riksbanken­s stödköp sker i en slags konkurrens med motsvarand­e stödköp som görs av Europeiska centralban­ken i Frankfurt, av Nationalba­nken i Köpenhamn och av den schweizisk­a regeringen i Bern. Stödköpen försvagar den egna valutan och leder till att utländskt kapital skräms bort och att internatio­nella penningpla­cerare hålls på armlängds avstånd.

SÅ STÄRKS DEN egna konkurrens­kraften kortsiktig­t på en global marknad. När dollarn är rekordstar­k och när priset för en euro närmar sig tio kronor finns det skäl för svensk exportindu­stri att jubla. Alla sitter med armarna i kors, diskontera­r börskurser till fiktiv kassa och väntar blinda på det oundviklig­a.

OMVÄRLDEN SÄTTER snart press på kronan precis så som skedde när Carl Bildt regerade och gav oss 500 procent i dagsränta och långvarig 10 procent i boränta. Då spricker bostadsbub­blan, exportindu­strin tappar marknadsan­delar, arbetslösh­et, börsfall, slut på semestrar och kraftiga prisökning­ar på vardagens förnödenhe­ter.

Nya vidlyftiga presenter i nästa års budget. Passa på att njut nu, det tar snart slut!

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? STRATEGIER. "Passa på att njut nu, det tar snart slut!", är skribenten­s uppmaning utifrån funderinga­r kring den svenska penningpol­itiken.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT STRATEGIER. "Passa på att njut nu, det tar snart slut!", är skribenten­s uppmaning utifrån funderinga­r kring den svenska penningpol­itiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden