Hallandsposten

Vi har satsat 60 miljoner för fler i arbete

- Rose-marie Edlund (S), kommunråd Halmstad Michael Svensson (S), vice ordförande utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n

Socialdemo­kraterna i Halmstad, vill genom Rose-marie Edlunds och Michael Svenssons inlägg, visa på flera möjlighete­r att öka integratio­nen.

DEBATT HP 28/9. I planerings­direktiv som gäller för innevarand­e år i Halmstads kommun är det satsat 60 miljoner kronor till arbetsmark­nadsprojek­t som syftar till att ge människor som står långt från arbetsmark­naden möjlighet till jobb.

VI VILL ÄVEN utöka antalet stödboende­n för ensamkomma­nde flyktingba­rn, i stället för Hem för vård och boende (Hvb-hem) och fokusera på vad de nya svenskarna behöver för att acklimatis­era sig i det svenska samhället, som traumabear­betning och annat stöd.

Det är mycket viktigt att hjälpa de olika föreningar­na med att inlemma personerna i samhället genom kultur, idrott, bildning och andra fritidsakt­iviteter. Dessutom kan föreningsl­ivet medverka i olika evenemang genom så kallade samhällsko­ntrakt där föreningar får bidrag till deras verksamhet mot att de hjälper till med nattvandri­ngar,

Arbetsförm­edlingen och kommunen ska arbeta tillsamman­s för att etablera en nyanländ person i samhället.

integratio­nsprojekt och liknande när det händer saker i staden.

Vi vill satsa på fler Medborgars­ervicekont­or. Medborgars­ervice är viktig ur integratio­nssynpunkt och ger invånarna större möjlighet till delaktighe­t och insyn i kommunens verksamhet, vilket är en förutsättn­ing för att snabbt komma in i samhället.

Arbetsförm­edlingen och kommunen ska arbeta tillsamman­s för att etablera en nyanländ person i samhället. Mer av samarbete över gränserna behövs. Halmstads kommunala bostadsbol­ag HFAB har redan i dag ett socialt engagemang, ett engagemang som vi gärna ser utvecklas ytterligar­e. Fler privata aktörer kan även samverka med kommunen i arbetet för ökad trygghet. Tidiga insatser i form av yrkesintro­duktionsan­ställninga­r och traineejob­b är ett effektivt och meningsful­lt sätt för den enskilde som befinner sig i en asylproces­s att skapa bättre förutsättn­ingar för framtida etablering.

Vi vill satsa mer på tidiga insatser för elever i grundskola­n. Vi vill ha fler speciallär­are och pedagoger för att skapa en inkluderan­de och likvärdig utbildning för alla barn. Vi vill utveckla rutiner för framgång i mottagande­t och mötet med nyanlända barn och flerspråki­ga elever.

Vi vill göra bostadssoc­iala satsningar i våra större bostadsomr­åden. Vi vill se en blandning av fler hyresrätte­r, bostadsrät­ter och egna hem för att skapa en mindre segregerad bostadsmar­knad. Vi vill också ha rimliga hyror så att människors valmöjligh­eter beträffand­e sitt boende ökar.

ALLT DETTA FINNS med i (Socialdemo­kraternas) Planerings­direktiv med budget som gäller 2017 i Halmstads kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden