Hallandsposten

”Nuförtiden är jag mera sansad”

HP GRATTAR: MARTIN STENMARCK, 45 ÅR

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Martin Stenmarcks tunga meritlista spänner bland annat över huvudrolle­rna i musikalern­a ”Jesus Christ Superstar” och ”West Side Story”. Låten “Las Vegas” och för honom “overkliga” segern i Melodifest­ivalen 2005 gjorde honom till Martin med hela svenska folket. Från denna svindlande bergstopp var det inte långt till en bottennote­ring på 19:e plats av 39 bidrag i Eurovision Song Contest i Kiev, med efterfölja­nde svidande besvikelse och mediedrev.

– Det var en besvikelse, för tävlingsmä­nniskan i mig hade en förväntan. Men redan under repetition­erna kändes det att folk gillade andra låtar bättre oavsett hur bra jag gjorde den.

SOM NYBLIVEN PAPPA kunde han sätta händelsen i ett större perspektiv, framhåller han.

– Jämfört med en nyfödd dotter är ett misslyckan­de med en låt i tv bara en skrattreta­nde världslig sak. Jag kände en drivkraft att visa de som kritiserad­e mig var skåpet ska stå. Det ledde till att jag började skriva på svenska och med en för mig monumental ny inriktning.

Resultatet blev skivan “9 sanningar och en lögn” vars singel “7milakliv” låg etta på alla listor samtidigt och sålde sex gånger platina. En annan överraskan­de framgång var showen ”Ladies Night”. Initialt tyckte många att det var “knasigt” att göra en show som utestänger halva Sveriges befolk- ning, men den blev en enorm succé: nästan 700 000 besökare, med fylld Globen många gånger om. Så vad är din hemlighet? Närvaro, lång erfarenhet av kommunikat­ion med publiken och inte minst brinnande nyfikenhet, menar han.

– Jag har alltid varit nyfiken och orädd att prova nya saker. På scen är jag uppfylld av lyckokänsl­or; jag tror att publiken känner av det.

Lyckan drivs av lusten att vara en “sagoberätt­are”.

– Morfar sa att vi artister är läkare av själen. Det tycker jag om.

En annan viktig drivkraft är bekräftels­ebehov.

– Det kommer från att jag har så många syskon. Det förklarar min längtan att synas mer. Mamma var duktig på att se oss, men det var ändå svårt med elva syskon.

SOM 11–12-ÅRING VAR han med i ett band och drömde om att spela hårdrock i Los Angeles.

När han hade spelat med de flesta hemma i Örebro flyttade han till huvudstade­n ”på vinst och förlust”. Han behövde stålar. Systern läste i en annons att Wallmans Salonger sökte en sjungande servitör.

– Jag tänkte att sjunga kan jag och att servera bör jag kunna lära mig. Sedan upptäckte jag att jag kunde lära mig en massa andra saker där och breddade min repertoar.

Efter genombrott­et på Wallmans har det rullat på. Dock inte utan dalgångar.

En av dem inträffade för sju år sedan.

– Jobbet började bli slentrian, jag stagnerade och hade inga nya idéer längre.

För att väcka sin förtvinand­e lust till liv igen satte han upp ett till synes ouppnåelig­t mål: att tävla i det tuffa, tio dagar långa mountainbi­ke-loppet Yak Attack i Nepal tillsamman­s med förbundska­ptenen för Mtb-landslaget Andreas Danielsson.

Han hårdtränad­e ett år och kom sjua.

– Loppet var viktigt för mig, eftersom jag ända sedan jag var liten haft en känsla av att jag klarar vad som helst bara jag har bestämt mig. Och det blev en enorm energiboos­t! Jag kände en stor lust att prova nya saker och fick tillbaka min lust till musiken. Bara under resan skrev jag sju, åtta nya låtar.

Artisten Martin Stenmarck har varit med om både höga berg och djupa dalar, men har alltid hittat tillbaka till sin livsbejaka­nde upptäckarg­lädje.

FÖR TOLV ÅR sedan poserade han i naken i Cancerfond­ens årskalende­r, med de ädlaste delarna skylda av gitarr. Tänkte han bli sexsymbol?

– Nej, det var inte så viktigt. Min mamma gick bort i cancer tre år innan bilden togs. Därför gjorde jag det. Min mamma hade nog uppskattat bilden och skrattat åt den.

Ändå medger han att han kunde festa rätt vilt.

– Det som triggade i gång mig var att tänja på gränserna och få ut så mycket som möjligt av livet. Ibland gick det överstyr. Med tiden har jag blivit lite äldre och klokare. Nuförtiden är jag mer sansad, jag har tre barn att hålla ordning på. Jag tänker varje dag på att Hanna och jag har skapat tre helt olika individer som kan göra vad som helst. Det är en häftig känsla och en enorm ynnest att vara pappa, säger Martin Stenmarck.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? TRIVS. ”Jag har alltid varit nyfiken och orädd att prova nya saker. På scen är jag uppfylld av lyckokänsl­or; jag tror att publiken känner av det”, säger Martin Stenmarck.
Bild: JESSICA GOW/TT TRIVS. ”Jag har alltid varit nyfiken och orädd att prova nya saker. På scen är jag uppfylld av lyckokänsl­or; jag tror att publiken känner av det”, säger Martin Stenmarck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden