Hallandsposten

En plats är öppen för Ghoddos i landslaget

Sveriges Vm-kvaltrupp

- HENRIK SKIÖLD/TT

Saman Ghoddos, 24, är en av allsvenska­ns sensatione­r den här säsongen. Nu hoppas förbundska­ptenen Janne Andersson att han ändrar sig och vill spela för Sverige. – Vi har pratat med honom och han får fundera fram till fredag, säger Andersson.

Ghoddos debuterade i landslaget under vinterturn­én i Abu Dhabi i januari och har funnits med bland de spelare som stått precis utanför Vm-kvaltruppe­rna. Men i somras tog Ghoddos beslutet att i stället represente­ra Iran. Han fick plats i den iranska truppen till Vm-kvalen mot Sydkorea och Syrien.

För Aftonblade­t motiverade Ghoddos sitt val:

”Det har varit ett helt år där jag har tänkt och vägt de positiva mot de negativa delarna. Jag har snackat mycket med familjen och vi kom fram till att jag ska represente­ra Iran. Det är något jag alltid har velat göra och kommer göra av hela mitt hjärta. Sedan är jag självklart stolt svensk också. Efter Iran är Sverige laget jag hejar på mest.”

DET SOM GER den svenska landslagsl­edningen hopp nu:

Ghoddos fick inte spela en minut i någon av matcherna och därför är han fortfarand­e tillgängli­g för det svenska landslaget.

– Så länge en spelare inte har spelat (en tävlingsma­tch) med ett annat landslag är han möjlig för oss. När vi diskuterad­e läget efter helgen var Saman en spelare som skulle kunna vara med i den här truppen och därför har vi haft kontakt med honom via Lasse Richt. Han ville fundera och vi låter honom fundera några dagar, säger Andersson.

Skulle Ghoddos välja Sverige kallas han in till nästa veckas samling inför Vm-kvalmatche­rna mot Luxemburg och Nederlände­rna.

– Ibland tar vi ut 23 spelare, ibland 24, men vi har valt att gå på 23 spelare och håller en plats öppen för Saman.

Senast på fredag vill landslagsl­edningen ha besked.

– Mitt uppdrag som förbundska­pten är att ta ut de spelare som är bäst vid varje samling. Innan har inte Saman varit bland dem. Nu var omständigh­eterna sådana att han var det. Han har dessutom utvecklats och haft en jättebra månad. Därför ville vi undersöka möjlighete­rna.

– När han får frågan och inte säger nej utan vill tänka på det, säger vi att självklart får du tänka på det och vill du vara med så är du välkommen.

– Jag har full respekt för att han vill fundera eftersom han en gång har pekat i en riktning och så öppnas en annan.

JANNE ANDERSSON SER Ghoddos som ett alternativ både som anfallare och yttermittf­ältare.

Lars Richt fick uppdraget att ta kontakt med Ghoddos, men landslagsc­hefen vågar inte sia om vilket beslut Östersunds­spelaren tar.

– Det kom som en stor överraskni­ng för honom när jag pratade med honom i måndags och han ville tänka först och sedan tänka lite till. Det förstår vi. Det är en stor sak för honom. Dessutom har

Östersund en väldigt viktig match i Europa League.

– Jag kan inte säga om det väger över åt oss eller åt Iran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden