Hallandsposten

Sista cd:n med halländska ord

- MALIN EIREFELT

Det finns en tydlig sälta i det halländska författars­kapet. En skarpsynth­et

MARIA ERICSON

Elsa Grave och Sonja Åkesson får ordet på den sjunde och sista cd:n med halländska författare. I dag släpps den på bokmässan i Göteborg.

Vad tänker du på när någon säger halländsk litteratur? Kanske radar ett pärlband av författare upp sig för ditt inre. Kanske tänker du inte på någonting alls.

Oavsett vilket, fanns det tidigare ingen tydlig gemensam bild av vad halländsk litteratur var, på samma sätt som det fanns för exempelvis skånsk eller värmländsk.

Detta retade upp litteratur­vetaren Eva Lilja från Varberg.

På 90-talet började hon och ett gäng likasinnad­e därför samla ihop texter för att försöka forma en sådan bild. Men en av litteratur­vetarna gick bort i cancer 2004 och arbetet kom av sig.

2008 BÖRJADE MARIA Ericson arbeta som vd för Teater Halland. Hon ville veta hur den litterära traditione­n såg ut där hon hade landat, och hon kände till Eva Liljas forskning. När de slog sina kloka huvuden samman föddes idén ”Lyssna till Hallands författare”.

Projektet, som startade 2010, går ut på att lyfta fram författare med halländsk anknytning som har fått nationell betydelse. Deras texter har lästs in på ljudbok av medlemmar vid Teater Halland och ljudsatts.

Sammanlagt har sju dubbel-cd getts ut av det Varbergsba­serade Cal-förlaget, och den senaste och sista ljudboken i släpps i dag, när bokmässan i Göteborg startar. Varför ljudbok?

– För att en talad text blir tillgängli­g för fler än en skriven, säger Maria Ericson. Hon har nu efterträtt­s av Anna Sjövall vid Teater Halland, men avslutar ändå teaterns projekt vid bokmässan.

Denna sjunde och sista volym fokuserar på Elsa Grave och Sonja Åkesson, som levde och verkade i Halmstad under delar av sina liv.

– Det var där, under sina sista år, som Sonja Åkesson skrev sin bästa bok, diktsamlin­gen ”Hästens öga”. Hon dog i cancer och skrev bland annat om sjukhuset i Halmstad. Det hon skrev får mig alltid att rysa när jag går in på sjukhuset, säger Eva Lilja som tillsamman­s med Maria Ericson har gjort urvalet av författare och texter.

Elsa Grave levde 1918-2003. Hon föddes i Skåne men levde större delen av sitt liv i Halland. Hon skrev främst poesi men även dramatik och visor, bland annat.

– Elsa Grave var före sin tid. Hon problemati­serade till exempel kärleken och moderskape­t i sina texter, långt innan andra gjorde det, säger Maria Ericson.

HUR LYDER DÅ svaret? Vad var det för litterärt landskap som Maria Ericson landade i 2008?

– Det finns en tydlig sälta i det halländska författars­kapet. En skarpsynth­et, säger hon.

– I de värmländsk­a författars­kapen finns en riklig fantasi. I de skånska finns en ironi och en belåtenhet. I de halländska finns realism, en sälta och en skarp blick, utvecklar Eva Lilja.

Måns Eriksson har spelat och tonsatt musik på volymerna och varit projektets ljudteknik­er. Han tycker att det finns en kärvhet i det halländska språket.

– Det är inte sockrat. Men det är vackert.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? DE KLARADE SKIVORNA. Litteratur­vetaren Eva Lilja, förläggare­n Per Erik Grönvall, projektled­aren Maria Ericson, ljudteknik­ern och musikern Måns Eriksson och musikern Dan Söderqvist är några av dem som har jobbat med ”Lyssna till Hallands författare”.
Bild: JONATAN BYLARS DE KLARADE SKIVORNA. Litteratur­vetaren Eva Lilja, förläggare­n Per Erik Grönvall, projektled­aren Maria Ericson, ljudteknik­ern och musikern Måns Eriksson och musikern Dan Söderqvist är några av dem som har jobbat med ”Lyssna till Hallands författare”.
 ?? Bild: HP/ARKIV ?? SONJA ÅKESSON (1926-1977).
Bild: HP/ARKIV SONJA ÅKESSON (1926-1977).
 ?? Bild: GÖRAN ODEFALK/ARKIV ?? ELSA GRAVE (1918-2003).
Bild: GÖRAN ODEFALK/ARKIV ELSA GRAVE (1918-2003).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden