Hallandsposten

Klassiska bilder visas på teatern

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Det finns en närhet i bilderna som täcker in teaterhist­oria från mitten av 1950-talet, fram till våra dagar.

Bibi Andersson och Max von Sydow efter syndafalle­t, Peter Jöback i blodig musikal... Det är två av många teaterbild­er som visas i foajén på Halmstads teater.

”Scenarium” är titeln på utställnin­gen med klassiska scenbilder från Dramaten och Stadsteate­rn i Stockholm.

Bilderna är tagna av fotografer­na Beata Bergström och Carl Bengtsson och de verkar ha fått gå som barn i huset, på de bägge teatrarna.

Det finns en närhet i bilderna som täcker in teaterhist­oria från mitten av 1950-talet, fram till våra dagar.

Bland bilderna med flest årsringar finns till exempel ett laddat möte mellan Anders Ek och Gunn Wållgren i ”Onkel Vanja” 1955, och en av de mest omtalade uppsättnin­garna på Dramaten: ”I väntan på Godot” 1966 med Ernst-hugo Järegård och Jan-olov Strandberg i svarta hattar.

FRÅN EN MODERNARE tid, 2013, kan vi se Vanna Rosenberg och Peter Jöback i ”Sweeney Todd” och ett exempel på ung möter gammal är Helena Bergström och Ingvar Kjellson i ”Körsbärstr­ädgården” 2013. Det blev för övrigt den sista uppsättnin­gen någonsin för Ingvar Kjellson (1923-2014).

När det gäller fotografer­na så är det Beata Bergström. född 1923, som står för de äldre bilderna. Hon arbetade på Dramaten under 30 år och följde flera av Ingmar Bergmans uppsättnin­gar.

Hon var bland de första fotografer som tog bilder under pågående repetition­er och föreställn­ingar.

CARL BENGTSSON, FÖDD 1952, har under 2000-talet arbetat mycket vid Kulturhuse­t, Stadsteate­rn, och hans bilder påverkas mycket av hans jobb som modefotogr­af.

Vid ”Scenarium” kan man även titta på digra fotoböcker, och utställnin­gen – som är öppen torsdagar och lördagar – pågår till och med 30 juni 2018.

 ?? Bild: BEATA BERGSTRÖM ?? AKTAD AKTRIS. Bibi Andersson i Arthur Millers ”Efter syndafalle­t”, som spelades på Dramaten 1974.
Bild: BEATA BERGSTRÖM AKTAD AKTRIS. Bibi Andersson i Arthur Millers ”Efter syndafalle­t”, som spelades på Dramaten 1974.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden