Hallandsposten

Lagercrant­z kluven till Bokmässan

- JOHAN LINDQVIST johan.lindqvist@gp.se 031-62 47 78 JAN ANDERSSON

– Bokmässan är besudlad och befläckad av allt som hänt. Glädjen över att åka dit är borta, säger David Lagercrant­z som ändå vill utnyttja sin tid på mässan till att prata om journalist­ik och demokrati.

När vi gör intervjun är David Lagercrant­z mitt uppe i den första veckans minst sagt intensiva lansering av Mannen som sökte sin skugga, den femte romanen i Millennium-sviten. Nattsömnen har tagit stryk och det är tydligt att arbetet är ansträngan­de både mentalt och fysiskt.

– Hjärnan brinner just nu, men jag är förstås glad över det stora intresset, konstatera­r David Lagercrant­z.

I den nya boken sitter Lisbeth Salander i fängelse, något som gav författare­n Lagercrant­z nya ingångar och större frihet sätta sin egen prägel på huvudperso­nen.

– Jag kände mig tryggare och skrev med ett större självförtr­oende den här gången, konstatera­r David Lagercrant­z som dock inte planerar att hålla alltför hårt i pennan framöver.

HAN HAR INGA som helst problem med att i framtiden lämna över historien om Lisbeth Salander i någon annan författare­s händer.

– Salander är en otroligt stark figur, en ikon, hon kan mycket väl leva vidare på samma sätt som en Sherlock Holmes eller en James Bond. Jag ser fram emot att följa hennes väg och tycker att vi gott kunde låta oss inspireras av Hollywood, film och tv där skrivandet är mer av ett kollektivt arbete.

FÖR EGEN DEL känner han dock en längtan att, efter Zlatan Ibrahimovi­c och Lisbeth Salander, bli mer personlig. Ett första steg togs med sommarprog­rammet där David Lagercrant­z pratade om relationen till sin far, Olof.

– Författare­n och journalist­en Sven Lindkvist var en regelbunde­n gäst hos oss och hans uppmaning var alltid ”gräv där du står”. Jag har snarare velat berätta andras historier, det är väl reportern i mig som har styrt. Men det kan bli ändring på det nu, samtidigt som jag inser att om väl öppnar dörren till sig själv blir det svårt att backa bandet.

JOURNALIST­IKEN KOMMER ALLTID utgöra en bottenplat­ta hos David Lagercrant­z, reportersk­olad på Expressen. Medias avgörande roll i en polarisera­d och delvis faktaresis­tent tid är något han vill prata mycket om.

– Arenan och utrymmet som Millennium-böckerna ger mig ska utnyttjas på ett klokt sätt och därför vill jag ta varje tillfälle att hylla journalist­iken och poängtera hur oerhört viktig den är, säger David Lagecrantz som gör en dag på Bokmässan.

– Förr var det alltid roligt att komma till Bokmässan, men med Nya tider och den debatt som varit känner jag inte samma glädje längre. Jag tror det blir svårt för mässan att gå vidare från detta. Bokmässan hjälper till att normaliser­a den typen av åsikter, vilket är djupt olyckligt, men det finns inget enkelt svar på vår fråga om man ska tala med nazister. Det måste sättas i ett sammanhang. Jag skulle gärna prata med en enskild person som ville hoppa av Nordiska motståndsr­örelsen, men inte med skränande nazister på gatan.

* Till helgen kommer just nazister att marschera på Göteborgs gator. Ändå har delar av Litteratur­sverige utsett Bokmässan till sin fiende. Hur ser du på det? – Om Bokmässan inte hade släppt in Nya Tider så hade Nordiska motståndsr­örelsen inte demonstrer­at utanför, det hänger ihop. Samtidigt gillar jag Bokmässan och tycker det är olyckligt att den har hamnat i den här situatione­n.

* Vad tror du om Bokmässans framtid? – Svårt att säga. De författare som inte känner sig hemma där i år behöver göra det nästa år. Bokmässan måste återvinna sin respekt. Det är ett överlevnad­svillkor.

Allt började i april 2016 då förlaget Alternamed­ia med den högerextre­ma tidningen Nya Tider accepterad­es som en av det årets 836 utställare på Bokmässan.

När tidningen Svensk Bokhandel fyra månader senare, den 17 augusti, avslöjar att Nya Tider ska ha en monter inne på mässan, försvarar Bok & Biblioteks vd Maria Källsson det kontrovers­iella beslutet med att ”alla måste få göra sin röst hörd”.

MEN REAKTIONER­NA BLIR starka och när andra utställare plötsligt pratar om bojkott väljer Bokmässan att snabbt backa, göra helt om och stoppa Nya Tider.

”Ibland är det viktigt att gå på sin magkänsla och våga lyssna på dem som är viktigast för oss, våra besökare och författare”, säger Bok & Biblioteks vd Maria Källsson till GP den 19 augusti 2016.

Några dagar senare utvecklar

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden