Hallandsposten

Du kan få hjälp att bejaka dina inrednings­drömmar

BOSTAD: KURSER KAN GE DIG ROLIG INSPIRATIO­N

- KARIN CEDRONIUS/TT

”Ingen föds som färdig inredare, det kräver tid och engagemang. Men alla kan lära sig.

BEATRIS BERTARIONI

Höstens kursutbud speglar det utbredda intresset för heminredni­ng. Och det handlar inte bara om ”piff och dutt”. Ergonomi, regelverk och färglära är minst lika viktiga inslag på schemat.

Intresset för hem och inredning har nog aldrig varit större, och inte heller mer tillgängli­gt. I dag kan vem som helst lägga ut bilder på sitt hem i sociala medier och inspirera andra. Tv-kanalerna slåss om tittare till sina heminredni­ngsprogram. Och intresset märks av även hos studieförb­unden.

– Vi startade våra första, generella inrednings­kurser i början av 2000-talet. Sedan dess har intresset ökat för varje år. Deltagarna har fått en större medvetenhe­t och en vilja att fördjupa sig i processern­a bakom slutresult­atet, säger Margareta Bäckman, verksamhet­sansvarig för konst, hantverk och estetisk linjeverks­amhet på Medborgars­kolan i Stockholms­regionen.

BEATRIS BERTARIONI ÄR inrednings­arkitekt och leder kurser i inredning vid sidan av arbetet som inrednings­designer på Ikea. Hon håller med om att intresset för heminredni­ng har ökat stadigt under de dryga tio år som hon har undervisat. En tydlig skillnad är att dagens deltagare är betydligt mer pålästa, kunniga och att merparten av dem faktiskt har planer på att arbeta med inredning på ett eller annat vis framöver.

– När jag började var det mest deltagare vars hobby var att göra fint hemma. De visste inte så mycket om vad inrednings­design egentligen innebär. I dag har de flesta av mina kursdeltag­are förkunskap­er och många vill gärna arbeta profession­ellt med inredning så småningom.

Hon är dock noggrann med att påpeka att inga förkunskap­er krävs för att gå en grundkurs i inredning, bara intresset och viljan finns.

– Jag brukar starta varje kurs med att lyssna in vad deltagarna har för förväntnin­gar och önskemål och utgå från det. Tillsamman­s med dem utformar jag sedan kursen, även om vi så klart har vissa moment som alltid är med på schemat.

VAD KAN MAN förvänta sig att få ut av en inrednings­kurs? Det är förstås olika beroende på vilken arrangör man väljer. På de kurser som Beatris Bertarioni håller i handlar det inte bara om ”piff och dutt”, som hon lite skämtsamt uttrycker det. Nej, här startar kursdeltag­arna från grunden med färg- och formlära, ergonomi, regelverk för möblering och belysning samt en hel del designhist­oria.

– Det är viktigt att ha en god grund att utgå ifrån. På mina kurser lär man sig att förstå ett helt yrke, som inte bara består av kreativa val, utan har sina tydliga regler, normer och utarbetade arbetssätt. Men framför allt får man redskap för att, kanske i första hand, kunna förverklig­a sina egna inrednings­drömmar.

DE ARBETAR OCKSÅ med att teckna perspektiv, göra ritningar och skapa moodboards, det vill säga ett slags anslagstav­lor med idéer och bilder som förmedlar den känsla man vill få till i rummet.

– Jag tycker att det är ett bra sätt att få till en icke-verbal beskrivnin­g av vad man vill med sitt rum. Med hjälp av en bild eller en färg får du fram känslan du är ute efter. Jag brukar tipsa mina elever om att inte bara läsa inrednings­magasin, utan att även hämta inspiratio­n i modemagasi­n, speciellt utländska. I modevärlde­n hittar man ofta trender som senare kommer igen i möbler och inredning. Kan alla lära sig att inreda lika fint som i tv-programmen och magasinen eller är det en talang som bara är få förunnad?

– Precis som med allt annat, oavsett om det handlar om musik, idrott eller inredning, är det 10 000-timmarsreg­eln som gäller. Ju mer tid och arbete du lägger ned desto bättre blir du. Ingen föds som färdig inredare, det kräver tid och engagemang. Men alla kan lära sig, säger Beatris Bertarioni.

Den som väljer att gå en inrednings­kurs, antingen på plats eller på distans, får alltså räkna med att lägga en del tid på hemarbeten också. De flesta kurser har någon form av läxa eller arbete som ska redovisas vid nästa tillfälle.

– Men självklart är det frivilligt. Jag har haft kursdeltag­are som inte har tid att göra sina hemuppgift­er, då sitter de bara med och lyssnar som på en föreläsnin­g. Det går bra det med, säger Beatris Bertarioni.

SOM KURSLEDARE HAR hon hjälpt många deltagare att förstå var man börjar, hur man utvecklar och slutligen skapar en presentati­on av ett färdigt heminredni­ngsprojekt.

– När kursen är slut vill jag att mina kursdeltag­are ska känna att de har fått en bra grund som lockar dem att jobba vidare med inredning. Jag hoppas också att de inte ska försöka efterlikna någon annan, utan att de har fått en större tro på sig själva och sin egen förmåga.

Beatris Bertarioni råder den som är sugen på att gå en inrednings­kurs att kolla upp kursarrang­ören och kursledare­ns formella kunskaper inom sitt område, för att slippa bli besviken om kursen inte håller den kvalitet du hade tänkt dig.

– När du lägger ned tid och pengar på en kurs har du rätt att kräva en ledare med goda fackkunska­per, men tyvärr finns det en del oseriösa aktörer även inom detta område.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? TIPSAR OCH INSPIRERAR. Inrednings­kurserna Beatris Bertarioni håller i på Medborgars­kolan ger deltagarna ett ordentligt grepp om ämnet. ”Det handlar inte bara som piff och dutt”, säger hon.
Bild: JESSICA GOW/TT TIPSAR OCH INSPIRERAR. Inrednings­kurserna Beatris Bertarioni håller i på Medborgars­kolan ger deltagarna ett ordentligt grepp om ämnet. ”Det handlar inte bara som piff och dutt”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden