Hallandsposten

Härligt med egenskörda­t!

- eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg. Mejla till mat@gp.se

På en restaurang fick vi rostade svartkålsc­hips till en fiskrätt. Så gott! I våras sådde jag därför fröer och några fina stånd av svartkål kom upp. När jag kunde plocka av bladen, upptäckte jag att larver börjat skörda före mig.

Fråga 1: Kan man frysa in bladen, för att få skörda själv? I så fall: Hur gör man? Fråga 2: Vad kan man göra förutom att rosta bladen? Tacksam för svar! Amatörodla­re

• Hej du bästa amatörodla­re! Härligt med egenskörda­de grönsaker. Larver är tyvärr en liten och besvärande del, men de bevisar samtidigt att grönsakern­a är fria från gifter. Det vanligaste sättet att bli av med dem är att skölja ordentligt i kallt vatten. Använd en diskborste och skrapa bort djuren. Om det skulle det vara mindre djur inuti växten brukar de hålla till i de lite tjockare stjälkarna och de är lätta att repa bort så att endast de gröna bladen är kvar. Sedan kan du frysa in.

Man kan göra mycket med bladen. Behandla dem som spenat. Stuva, vitlöksste­k eller gör paj på dem. Svartkål är mycket gott och nyttigt. Här kommer ett recept på paj som jag hoppas kan smaka.

Svartkålsp­aj

FÖR 6-8 PERSONER

Botten 100 g smör 3 dl vetemjöl 1 litet ägg ev 1 msk iskallt vatten Fyllning 4 ägg 100 g riven västerbott­en eller annan smakrik ost 2 dl mjölk 1 dl grädde 1 tsk finhackad timjan 300 g förvälld svartkål (se hur) topping 0,5 dl pinjenötte­r

Gör gärna så här: Degen Skär smöret i bitar och nyp ihop med mjölet eller kör i matberedar­e med snabba pulser, mixa snabbt i ägget och eventuellt vattnet till en smidig deg. Låt vila 30 minuter i kylskåp innan du kavlar ut den mellan två smörpapper. Fodra en pajform med degen och ställ in i nedersta delen av ugnen på 200 grader i 10 minuter.

Tag ur ugnen och sänk värmen till 160 grader.

Förvälla svartkål:

Koka upp vatten med lite salt. Lägg i svartkålen. Tag av från värmen när den börjar koka upp. Skölj i kallt vatten, krama ur och låt rinna av i sil.

Vispa samman äggen, osten, grädden, örterna och mjölken, smaka av med salt och peppar.

Tag fram den halvbakade pajformen och strö över grönkålen (grovhackad), häll i smeten och ställ in i ugnen på 160 grader i cirka 50 minuter. Täck eventuellt med folie efter 20 minuter om den börjar bli mörk i kanterna. Känn att ostmassan stelnat ordentligt innan du tar ut pajen. Låt svalna och servera rumstemper­erad med rostade pinjenötte­r.

Hej Alexandra

Mycket Karljohans­oppar i år. Kan man äta dem råa? Har för mig att jag ätit dem så vid tillfälle. MVH Oscar

Hej Oscar

Du pratar om en av mina favoritsva­mpar. Efter helgens sol kanske vi kan få en sista skjuts innan säsongen är slut på just Kallisar denna gång. De riktigt små, unga svamparna, de som ser ut och kalllas för champagnek­orkar kan man skiva tunt och marinera i mild god olivolja/citron och toppa med salt och peppar, hyvlad parmesan och någon god ört (typ persilja, gräslök eller rucola).

En tanke man kan bära med sig är att rå svamp kan vara svårsmält och vissa reagerar med dålig mage och illamående. Själv tycker jag även om att skiva tunt, lägga i torr panna eller grill och bränna till på varje sida. Sedan gör jag en variant av ovan. Blir hur gott som helst. Med det sagt så kopplar jag hundarna, rycker svampkorge­n och tar mig en tur i skogen. Frysen skall fyllas inför vintern!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden