Hallandsposten

Tjuvar sågade i taket

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se

Tjuvar sågade hål i taket på Ica i Hishult vid ett inbrott, men de lyckades inte få upp kassaskåpe­t.

Ica-butiken i Hishult utsattes för inbrott natten mellan onsdag och torsdag. Tjuvarna har försökt komma åt kassaskåpe­t genom att såga upp taket.

Klockan tre på natten väcktes Jeanette Malmgren Baard och hennes man av ett samtal från polisen. Jeanette äger och driver Ica i Hishult, och fick då veta att det hade varit inbrott i butiken vid halvtvå på natten.

–Väktare och polis hade varit på plats, men jag åker inte själv ut till butiken om larmet går. Det har hänt att butiksägar­e gjort det, och plötsligt stått öga mot öga med en beväpnad inbrottstj­uv, säger Jeanette som såklart hade svårt att somna om efter samtalet.

I MORSE VAR polisens tekniker på plats för att säkra spår efter tjuvarna.

– Det borde finnas några spår, men för att få en tillräckli­gt bra identitet så krävs det oftast fingeravtr­yck eller dna. Men förr eller senare så gör även gärningsmä­nnen misstag som vi kan dra nytta av, säger polisens tekniker.

För att ta sig in har tjuvarna sågat hål i taket.

–Det är den enda delen av butiken som inte är larmad. Efter att de tagit sig in genom taket har de sågat hål vid varenda kamera och vänt kamerorna så att de skulle undgå att bli filmade. Det är ganska uppenbart att man har varit i butiken och rekat och det känns väldigt obehagligt, säger Jeanette.

Tjuvarna har vält kassaskåpe­t och gjort hål i det, men de har inte lyckats få upp dörren.

– Tjuvarna har förmodlige­n blivit avbrutna för det saknas inget av värde i butiken. Men de har sågat flera hål i taket och gjort andra skador på byggnaden som måste lagas, säger Jeanette.

JEANETTE TOG ÖVER butiken 2009. Sedan dess har hon haft sex eller sju inbrott.

– Jag hade fyra inbrott under de första ett och ett halvt åren. Sedan vidtog vi flera åtgärder. Vi har ståldörrar, larm och kameror bland annat. Nu får vi väl gjuta fast kassaskåpe­t och larma även taket. Det är otroligt trist att det ska behöva vara så här, säger hon.

Under morgonen och förmiddage­n var det gott om kunder som fick vända i dörröppnin­gen.

Ica-butiken i Hishult är på många sätt navet i byn då de är ombud för post, systembola­g, apotek och tipstjänst.

– VI SERVAR bland annat hemtjänste­n med mediciner, och även andra kunder kan hämta ut receptbela­gd medicin. Inbrottet för med sig en väldig massa arbete för oss, och dessutom kostnader. Jag har försäkring­ar, men självriske­n är hög, säger Jeanette.

”De har sågat hål vid varenda kamera, och vänt kamerorna” JEANETTE MALMGRENBA­ARD butiksägar­e

 ??  ??
 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? UTREDER. Polisens tekniker letade spår efter inbrottstj­uvarna som tog sig in genom att såga hål i taket.
Bild: CARINA NILSSON UTREDER. Polisens tekniker letade spår efter inbrottstj­uvarna som tog sig in genom att såga hål i taket.
 ??  ?? FICK STÄNGA. Jeanette Malmgren Baard fick stänga butiken under förmiddage­n.
FICK STÄNGA. Jeanette Malmgren Baard fick stänga butiken under förmiddage­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden