Hallandsposten

Så kan Ulf Kristersso­n vända Moderatern­a

- SVEND DAHL Fil dr i statskunsk­ap Chef för Liberala nyhetsbyrå­n

När Ulf Kristersso­n på söndag väljs till ny moderatled­are har han goda chanser att vända utveckling­en för sitt parti. För även om Moderatern­a kläms mellan Centerpart­iet och Sverigedem­okraterna är förutsättn­ingarna långt bättre än vad som ibland görs gällande.

Det senaste året har M tagit ett antal avgörande steg för att återupprät­ta det sakpolitis­ka förtroende som gick förlorat när man under de sista åren i regeringss­tällning gick vilse i ett antal centrala frågor. Nystarten i rättspolit­iken, beskedet att försvarsut­gifterna bör motsvara två procent av BNP och betoningen av egen försörjnin­g som norm i migrations­politiken, är exempel på detta.

I FÖRTROENDE­KRISEN och framgångar­na för Sverigedem­okraterna ryms en dyrköpt lärdom. Det stora partiet till höger har inte råd att slarva vad gäller statens grundlägga­nde funktioner eller föra en politik som sätter känslan av samhälleli­g sammanhåll­ning på spel. Moderatern­a lär inte göra om misstaget. Även med Kristersso­n som partiledar­e kommer lag och ordning, försvar och migrations­politik att spela en central roll för M.

Medan Anna Kinberg Batra tvingades hantera en akut ideologisk kris, kommer Ulf Kristersso­n istället att behöva ge ett svar på frågan om vilket Sverige Moderatern­a vill se: Vilken är hans motsvarigh­et till Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs arbetslinj­e?

Kristersso­ns anförande på M:s ekonomi skpolitisk­a seminarium under Almedalsve­ckan i somras ger en fingervisn­ing om svaret. Där beskrev han hur Sverige för att kunna dra fördel av internatio­nalisering­en bör vara ett land som inte bara är öppet ekonomiskt, utan också för människor som vill bygga sig en bättre tillvaro. Det senare förutsätte­r dock förmågan att ställa krav på både egen försörjnin­g och vilja att anpassa sig till de liberala värderinga­r som håller samman det svenska samhället. I en diskussion som ofta domineras av ytterlighe­ter är det en befriande pragmatisk hållning som förenar den liberala övertygels­en om öppenheten­s värde med en konservati­v förståelse för gemenskape­ns betydelse.

Med Ulf Kristersso­n får M för första gången en partiledar­e som är genuint intressera­d av socialpoli­tik. Det kommer att vara en fördel i en valrörelse där sjukvårdsf­rågorna ser ut att bli viktiga. Men framförall­t ger det M chansen att fördjupa diskussion­en om hur utanförska­p kan motverkas. För det är inte bara bidragsber­oende som idag går i arv. En politik för klassresor måste, som Kristersso­n konstatera­de i Almedalen, även handla om att bryta en utveckling där dåliga skolresult­at, missbruksp­roblem, kriminalit­et och dålig hälsa ärvs mellan generation­erna. Det är frågor som lär få allt större utrymme de kommande åren och där den nya M-ledaren har direkt erfarenhet från sin tid som socialborg­arråd i Stockholms stad.

MED SIN INTELLEKTU­ELLT resonerand­e ton har Kristersso­n ibland liknats vid en seminariel­edare. I ett politiskt landskap där markeringa­rna om vad man inte är ofta framstår som viktigare än vilken politik man faktiskt vill föra, är det en mycket god egenskap. Ulf Kristersso­n har chansen att göra svensk politik lite vuxnare.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? VÄLJS PÅ SÖNDAG. I samband med Moderatern­as arbetsstäm­ma genomförs valet av Ulf Kristersso­n till ny partiledar­e.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT VÄLJS PÅ SÖNDAG. I samband med Moderatern­as arbetsstäm­ma genomförs valet av Ulf Kristersso­n till ny partiledar­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden