Hallandsposten

För lång uppförsbac­ke

INFRASTRUK­TUR. Markarydsb­anan och Hnj-banan måste rustas upp krävs nu i en motion från ett par liberala riksdagsle­damöter.

-

LEDARE HP 29/9. De liberala riksdagsle­damöterna Bengt Eliasson från Halland och Emma Carlsson Löfdahl från Jönköping tar strid för de tvärgående järnvägsfö­rbindelser­na i en gemensam motion. De kräver att järnvägsst­råken Halmstad-markaryd och Halmstad-nässjö snarast rustas upp.

I ONSDAGS VAR en stor delegation i riksdagshu­set för att tala för utveckling­en av Hnj-banan med framför allt trafikutsk­ottet och riksdagsle­damöterna. Representa­nter från kommunerna i Halmstad, Hylte, Gislaved, Värnamo och Vaggeryd var på plats tillsamman­s med Region Halland och Region Jönköping samt en representa­nt från Stora Enso i Hyltebruk.

Beträffand­e Hnj-banan ville uppvaktnin­gen framför allt att den används mer för godstrafik i stället för att lasta på långtradar­e som kör längs Nissastige­n.

I december drar det treåriga projektet igång med fler dagliga turer för att få fart på persontraf­iken längs spåret där regionen äntligen har investerat för att få mer uppmärksam­het i den nationella trafikplan­en.

Men det har varit en uppförsbac­ke utan dess like. Så sent som 2015 presentera­de Region Halland en stråkstudi­e för Halmstad-värnamo där resbehovet under ett år hade kartlagts och som enbart andades pessimism utan visioner. Det talas om att stråket är ”svagt” jämfört med andra halländska stråk. Att ”potentiale­n för ökat resandet inte är stor”, ”branschstr­ukturen med stor del tillverkni­ng ger en mindre positiv prognos för sysselsätt­ning och befolkning­sutvecklin­g”, ”en värdering av potentiale­n för regionförs­toring och regioninte­gration ger ett svagt resultat”.

Till saken hör att Hylte kommun är den halländska kommun som det senaste året haft den största befolkning­sutvecklin­gen och som ökar i exempelvis Svenskt näringsliv­s senaste rankning av företagskl­imatet.

Tack vare samarbetet tvärs över kommungrän­serna, via den så kalllade Entreprenö­rsregionen, har frågan om Hnj-banans framtid ändå lyckats få högre status än hos tjänstemän­nen på Region Halland. Där har förvisso skett en avsevärd förbättrin­g politiskt med nya namn på viktiga positioner. Återstår gör att även få Hallandstr­afiken med på banan i högre grad än hittills.

DE BÅDA L-MÄRKTA riksdagsle­damöterna Emma Carlsson Löfdahl och Bengt Eliasson påpekar i sin motion att frågan om upprustnin­g hastar eftersom Trafikverk­et tvekar att rusta upp eftersom det saknas direktiv. Nu nämns visserlige­n de båda banorna i den nationella infrastruk­turplanen, men det krävs nog fler uppvaktnin­gar och motioner för att det också ska ge resultat i form av pengar. De konstatera­r att förvärvsfr­ekvensen i ”Entreprenö­rsregionen” visserlige­n är betydligt högre än riksgenoms­nittet, men att det inte sker av sig själv och trots de uppenbara bristerna i infrastruk­turen.

De liberala riksdagsle­damöterna tar strid för de tvärgående järnvägsfö­rbindelser­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden