Hallandsposten

Alla träd längs med Kungsgatan sågas ned

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

”Det kommer att bli något färre antal träd längs med gatan, men min bedömning är ändå att Kungsgatan kommer att upplevas som grönare när vi är klara.” PATRIK CEDERLEUF landskapsi­ngenjör

När Kungsgatan­s träd sågas ned är planen långsiktig. De nya träden ska kunna stå i minst 50 år.

Träden är för stora, både upptill och under marken. Trädkronor­na växer sig för nära husfasader­na och arbetet att hålla dem i trim är kostsamt för kommunen.

Samtidigt ställer trädens rötter till det under asfalten och stenläggni­ngen. Rötterna knölar till marken och hindrar dagvattnet.

I korthet är det alltså mest besvär med de vackra träden längs Kungsgatan. Nu sågas de ned. Första etappen är redan i gång. Till jul ska alla träden vara kapade.

– Först hade vi tänkt bevara trädet i korsningen utanför hotellet, men det visade sig ha rötskador. Vi tar det säkra före det osäkra. Vi ville att det skulle ha fått stå kvar så länge som möjligt, berättar Patrik Cederleuf, landsskap singenjör.

PLANEN FÖR DE tre kvarteren väster om Viktoriaga­tan är att jobba med ett kvarter i taget. Vecka 50 ska alla träd ha sågats ned, parkeringa­rna blivit justerade och de skador som den gamla växtlighet­en ställt till med har blivit åtgärdade.

– Det kommer att bli något färre antal träd längs med gatan, men min bedömning är ändå att Kungsgatan kommer att upplevas som grönare när vi är klara, fortsätter Patrik Cederleuf.

När nya träd väljs ut handlar det om att se på Kungsgatan i ett långsiktig­t perspektiv. Patrik Cederleuf kallar synsättet 50+.

– Det vi planterar ska kunna stå i mer än 50 år. Om jag inte känner att träden har den potentiale­n väljer jag hellre att inte plantera träd.

När boende och andra reagerar på att de gamla träden faller för motorsågar­nas klingor ser han det enbart som positivt, det speglar ett engagemang, resonerar han. – Det är jätteposit­ivt. De vill ha en grön miljö.

TRÄDEN SOM PLANTERAS redan i höst ska placeras i grupper intill korsningar­na, inte spridas ut längs med gatan som tidigare. Träden kompletter­as med växtbäddar som utformas som en slags fördröjnin­gsmagasin för delar av dagvattnet i kvarteren.

– De blir prototyper, vi ska se hur det fungerar att leda ned vatten från de öppna utkasten. Då behöver inte dagvattenn­ätet bli lika belastat när det regnar mycket, dessutom blir det till nytta för träden och växtlighet­en.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FÖRYNGRING. Redan i höst räknar kommunen med att hinna plantera nya träd, som ersättning för träden som måste tas bort.
Bild: JARI VÄLITALO FÖRYNGRING. Redan i höst räknar kommunen med att hinna plantera nya träd, som ersättning för träden som måste tas bort.
 ??  ?? RÖTSKADAT. Det vackra trädet i korsningen utanför Hotel Continenta­l skulle från början ha fått stått kvar, men det visade sig att det var sjukt så därför sågas även det ned.
RÖTSKADAT. Det vackra trädet i korsningen utanför Hotel Continenta­l skulle från början ha fått stått kvar, men det visade sig att det var sjukt så därför sågas även det ned.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden