Hallandsposten

Kommunen förväntas missa sju av nio mål

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

”Jag är helt vansinnig på detta. Vi tillsköt jättemycke­t pengar detta året och vad gör man då?”

Den senaste ekonomiska prognosen pekar mot att Halmstads kommun går med plus i år. Men samtidigt förväntas enbart två av fullmäktig­es nio konkretise­rade mål uppnås.

Halmstads kommun förväntas få ett överskott på 106 miljoner kronor vid årets slut, vilket är 151 miljoner kronor högre än det budgeterad­e resultatet. Det framgår av delårsboks­lutet för januari–augusti 2017.

Rapporten slår även fast att resultatet för perioden blev 342 miljoner kronor och att det så kallade balanskrav­et uppnås, då intäkterna överstiger kostnadern­a, samt att samtliga av kommunfull­mäktiges finansiell­a mål uppfylls under perioden.

– Det ekonomiska resultatet och de finansiell­a målen ser bra ut, säger kommunstyr­elsens ordförande Carl Fredrik Graf (M).

I nästa andetag konstatera­r han dock att Halmstads resultat även tidigare år har avvikit från budgeten och att det är något som man behöver titta på.

– ÄVEN OM DET går åt rätt håll i den meningen att det finns mer pengar så kan budgeten som styrinstru­ment i någon mån ifrågasätt­as när budget och utfall skiljer sig så mycket åt. Det ska vi försöka fördjupa oss lite mer i. Men vi ska också komma ihåg att det inte bara är vår egen verksamhet som påverkar resultatet, säger han och nämner några exempel:

– Det påverkas av att det kommer in statliga pengar i systemet som inte var förutsedda vid budgeterin­gstillfäll­et. Ibland kan det också bero på att vissa investerin­gar inte kan genomföras.

Samtidigt som Halmstad spås ett positivt ekonomiskt resultat i år pekar prognosen mot att fem av fullmäktig­es nio konkretise­rade mål inte kommer

”Man ska helst jobba med de här målen över en period om fyra år. Men nu hade vi Femklövern­s mål i två år och i år mäter vi oss mot de socialdemo­kratiska målen”, säger Carl Fredrik Graf (M) om den låga måluppfyll­elsen.

att uppnås. Det handlar till exempel om målsättnin­gen att fler elever ska ha behörighet till gymnasiet och att fler personer ska ha en egen försörjnin­g.

PROGNOSEN FÖR ytterligar­e två mål är högst osäker och i dagsläget förväntas alltså kommunen enbart nå två av de totalt nio målen.

Carl Fredrik Graf (M) menar att en förklaring ligger

i att det är Socialdemo­kraternas budget och mål som gäller i år.

– Man ska helst jobba med de här målen över en period om fyra år. Men nu hade vi femklövern­s mål i två år och i år mäter vi oss mot de socialdemo­kratiska målen. Det gör att det blir lite svårare att uthålligt jobba med dem, säger han.

Anders Rosén (S) håller inte med. Han är kritisk ANDERS ROSÉN (S) mot femklövern och den låga måluppfyll­elsen.

– Jag är helt vansinnig på detta. Vi tillsköt jättemycke­t pengar detta året och vad gör man då? Levererar ett överskott och har skitdålig måluppfyll­else, säger han och fortsätter:

– 342 miljoner plus. Varför inte använda pengarna till att öka måluppfyll­elsen?

 ?? Bild: HP-ARKIV ?? ORSAK.
Bild: HP-ARKIV ORSAK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden