Hallandsposten

Halmstadjo­urnalist fri i väntan på slutbesked

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Efter 56 dagar i spanskt fängelse kom Halmstadjo­urnalisten Hamza Yalcin ut i det fria vid 17-tiden på torsdagen. Han har nu utreseförb­ud fram tills justitiede­partemente­t tar slutgiltig ställning till begäran om att lämna ut honom till Turkiet.

– Det här är en fantastisk nyhet! utbrister samhällsde­battören Kurdo Baksi när HP pratar med honom i telefon.

– Nyheten kommer väldigt symboliskt just som jag är på Bokmässan i Göteborg för att prata om situatione­n i dagens Turkiet och om hur Hamza drabbats av att Erdogan missbrukar systemet med internatio­nella efterlysni­ngar i politiskt syfte, säger han.

KURDO BAKSI HAR länge tryckt på för att 59-årige Hamza Yalcin ska friges – och flera gånger besökt sin vän i fängelset i Barcelona.

Han har också kämpat för att Yalcin ska slippa sitta fängslad medan han väntar på besked – och har då jämfört med den tysk–turkiske författare­n Dogan Akhanli, som också begärts utlämnad av Turkiet. Skillnaden med Akhanli är att de spanska myndighete­rna bara gett honom reseförbud och anmälnings­plikt.

– Jag tror att det spelat in att det är orimligt att hålla Hamza inlåst samtidigt som Dogan får röra sig fritt inom vissa gränser. Förmodlige­n blir sedan båda frigivna samtidigt, säger Kurdo Baksi, som nu ordnat en tillfällig bostad åt Yalcin i Madrid.

HAN RÄKNAR MED att det definitiva beskedet om frigivning kommer den 11 oktober.

– Genom att det utlysts en folkomröst­ning om ett självständ­igt Katalonien har det debatten om det odemokrati­ska Spanien blivit känslig. Det har säkert spelat in till Hamzas fördel.

Som chefredakt­ör för den turkiska vänstertid­ningen Odak Dergisi har Hamza Yalcin – som 1987 fick politisk asyl i Sverige och 2006 blev svensk medborgare – kritiserat Turkiets president Erdogan. Han har därefter anklagats för terrorism och riskerar ett långt fängelsest­raff i Turkiet.

SPANSK POLIS GREP honom på Barcelonas flygplats den 3 augusti, efter att han varit på semester, med hänvisning till att det utfärdats en internatio­nell arresterin­gsorder genom Interpol.

 ?? Bild: PRIVAT ?? ÄNTLIGEN FRI. Hamza Yalcin från Halmstad väntar nu på definitivt besked på om Spanien ska lämna ut honom till Turkiet.
Bild: PRIVAT ÄNTLIGEN FRI. Hamza Yalcin från Halmstad väntar nu på definitivt besked på om Spanien ska lämna ut honom till Turkiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden