Hallandsposten

Ät INTE dessa svampar

HP listar de sju farligaste giftsvampa­rna i Sverige.

- EMELIE NORDH

Vit flugsvamp

Innehåller gift som skadar levern och förgiftnin­gen kan leda till döden. Svampen är helt vit och foten har en ring, som dock kan saknas. Fotens nedre del är uppsvälld. Vit flugsvamp växer i mossig barrskog och i bokskog.

Lömsk flugsvamp

Innehåller samma gift som vit flugsvamp. Hattens färg kan variera från att vara nästintill helvit till att gå i en grönaktig eller grå och ljusbrun nyans. Hatten har vita skivor. På foten sitter en tunn ring, som dock kan saknas, och den nedre delen är uppsvälld. Lömsk flugsvamp växer i lövskog, blandskog och på ängsmarker med bok, ek och hassel.

Toppig giftspindl­ing

Innehåller gift som skadar njurarna. Om man blir förgiftad kan man behöva gå i dialys under lång tid. Man kan också behöva en njurtransp­lantation. Svampen är helt rödbrun till gulbrun och har ofta en toppig hatt. Toppig giftspindl­ing växer i mossig barrskog och i bokskog.

Stenmurkla

Innehåller gift som stör nervsystem­et och som kan skada levern och blodkroppa­rna. Svampens hatt är brun, veckad och rundad. Fotens färg varierar och kan vara ljusgrå, brun eller svagt violett. Stenmurkla­n växer vanligen utefter skogsvägar, vid rotvältor eller på hyggen. Den växer från april fram till att björken slagit ut.

Röd flugsvamp

Innehåller gift som stör nervsystem­et. Färgen på hatten varierar från starkt röd till ljusare orangeröd. Hatten har också vita prickar som dock lätt lossnar och därför kan saknas. På foten sitter en ring och den nedre delen är uppsvälld. Röd flugsvamp växer i lövskog och barrskog.

Brun flugsvamp

Innehåller gift som stör nervsystem­et. Hatten har en brun till gulbrun färg och vitgula prickar som dock lätt lossnar. På foten sitter en ring och den nedre delen är uppsvälld. Brun flugsvamp växer i barrskog.

Panterflug­svamp

Innehåller gift som stör nervsystem­et. Hatten har en brun nyans och vita prickar (som lätt kan lossna). Foten har en ring, som dock ibland saknas, och den nedre delen är uppsvälld. Panterflug­svamp växer oftast i lövskog och parker. I bland förekommer den i barrskog.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden