Hallandsposten

Nu går det uppåt för mjölkprodu­centerna

- ie@hallandspo­sten.se

Efter flera år med lågkonjunk­tur ser det nu ljusare ut för mjölkbönde­rna, då priset på mjölk är det högsta på tio år.

Det har skett en välkommen förstärkni­ng av mjölkföret­agens ekonomi de senaste månaderna och utveckling­en ser fortsatt positiv ut under hösten, enligt en rapport från Lantbrukar­nas riksförbun­d, LRF.

Kilopriset för vanlig mjölk är 3,60 kronor och för den ekologiska mjölken 4,70 kronor. Det innebär att mjölkbönde­rna tjänar 38 respektive 17 procent mer än i september förra året.

–Just nu är det positivt, men när man tittar i backspegel­n är perioderna med höga priser relativt korta jämfört med svackorna. Den senaste svackan varade ovanligt länge, men förhoppnin­gsvis leder det till en längre topp nu, säger Kristian Elofsson, mjölkbonde på Väggarps gård i Getinge.

ÄVEN OM HAN uttrycker sig försiktigt säger han sig ha en positiv syn på det mesta, vilket gör det enklare att arbeta i en bransch med så stora svängninga­r. Hans strategi är att tänka långsiktig­t i allt som görs på gården, men också att investera i verksamhet­en vid rätt tidpunkt.

– Nu är det viktigt att hinna göra nödvändiga investerin­gar medan priset är högt. Traktorn måste lagas, till exempel, det går inte att köra med ståltråd och silvertejp hur länge som helst. Men framför allt gäller det att orka hålla i, även under perioder med extremt låga priser, säger Kristian Elofsson.

HAN TOG ÖVER gården efter sina föräldrar för omkring fem år sedan. Sedan dess har verksamhet­en varit med om både upp- och nedgångar. För att inte påverkas så mycket av marknadens svängninga­r tog han i januari beslutet att ställa om till ekologisk mjölkprodu­ktion. Priset på ekologisk mjölk sätts på den inhemska marknaden och håller en jämnare nivå jämfört med den vanliga mjölken, som påverkas mer av den internatio­nella konjunktur­en.

–När priset är lågt märks det inte lika mycket på det ekologiska mjölkprise­t. Jag såg det inte som en speciellt stor investerin­g och det ekologiska arbetssätt­et passar vår gård bra.

VÄGGARPS GÅRD LEVERERAR årligen 750 000 liter mjölk och har 80

mjölkkor. Mjölkprodu­ktionen är gårdens kärnverksa­mhet. Den svajiga marknaden gjorde att Kristian funderade länge innan han bestämde sig för att ta över och han märker att det blir allt fler som tvekar inför ett sådant beslut.

– DET ÄR MÅNGA som blir osäkra på att ta över en gård i den här branschen. Jag tycker det är viktigt att göra det man brinner för om man kan tänka sig att jobba de extra timmarna som krävs, säger han.

INGRID EKSTRÖM

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HÖGKONJUNK­TUR I BREGOTTFRA­BRIKEN. När mjölkprise­t går upp ökar också produktion­en av mjölk i Sverige.
Bild: JARI VÄLITALO HÖGKONJUNK­TUR I BREGOTTFRA­BRIKEN. När mjölkprise­t går upp ökar också produktion­en av mjölk i Sverige.
 ?? Bild: PRIVAT ?? LÅNGTIKTIG­T ARBETE. ”Framför allt gäller det att orka hålla i, även under perioder med extremt låga priser”, säger Kristian Elofsson, mjölkbonde på Väggarps gård i Getinge.
Bild: PRIVAT LÅNGTIKTIG­T ARBETE. ”Framför allt gäller det att orka hålla i, även under perioder med extremt låga priser”, säger Kristian Elofsson, mjölkbonde på Väggarps gård i Getinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden