Hallandsposten

Fruktträde­n dog efter nattligt besök

- JOAKIM KULLBERG 010-471 51 92 jk@hallandspo­sten.se

Mitt i natten hörde Gert Moréns fru hur någon rörde sig i trädgården. Någon vecka senare tappade äppelträde­t och päronträde­t både frukt och blad – och tomatplant­orna vissnade.

Klockan var långt efter läggdags för drygt en månad sedan när Gert Moréns fru hörde hur någon rörde sig bland växtlighet­en inne i parets trädgård i villaområd­et på Brogård. Till en början lät de saken bero – men någon vecka efter det nattliga besöket tappade helt plötsligt äppelträde­t både blad och frukter. Sedan hände samma sak med päronträde­t som står några meter därifrån. Till slut vissnade också parets tomatplant­or som fanns i en pallkrage mitt i trädgården.

PARET HAR GRUBBLAT mycket över det som hänt. Finns det en naturlig förklaring eller är det någon som varit inne och förgiftat deras träd och grönsaker? Både päronträde­t och äppelträde­t borde vara fulla med frukt så här års – men nu står de helt kala.

–Det är ju nu man ska plocka stora, fina äpplen och det var mycket frukt på båda träden, säger Gert Morén när han visar runt.

Gert Morén kopplade direkt ihop det nattliga besöket med trädens plötsliga död – han tror att personen som var inne i trädgården har förgiftat träden på något vis.

– Men jag vet inte vad det är för gift man i så fall har använt. Och jag vet heller inte om det är lönt att plantera nya träd, marken kan ju vara förgiftad den också.

Något har bevisligen hänt där inne i trädgården på Brogård, men vad det är som hänt verkar vara svårt att få svar på. Kimmo Rumpunen, forskare på Sveriges lantbruksu­niversitet (SLU), säger så här till HP:

– Det är helt omöjligt att svara på, man måste se det på plats. Det svaret tror jag att du kommer få från alla som är kunniga på området. Det är allvarligt att anklaga någon – och det kan faktiskt finnas flera naturliga orsaker, fortsätter experten och påpekar att man kan vända sig till lokala trädgårdss­ällskap för att göra mäta och ta prover.

GERT MORÉN HAR inte gjort någon polisanmäl­an kring händelsen, men han säger att han har pratat med en bekant som är polis. Efter att ha förklarat situatione­n för polisen har Gert fått veta att det är oerhört svårt att utreda den här typen av händelser.

Att ta prover i trädgården för att konstatera förgiftnin­g kan bli väldigt kostsamt, enligt Gerts polisvän.

– Jag skulle ha ringt till polisen direkt när det var någon i trädgården – då hade man kunnat spåra med hund, säger Gert Morén.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? TOMMA GRENAR. Helt plötsligt föll både blad och frukt av från Gert Moréns fruktträd.
Bild: ROGER LARSSON TOMMA GRENAR. Helt plötsligt föll både blad och frukt av från Gert Moréns fruktträd.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden