Hallandsposten

Hylte har ny strategi för dagvatten

- ISABEL BARK

Med nya metoder ska Hylte kommun bli bättre på att hand om dagvatten och förebygga översvämni­ngar. Samhällsby­ggnadsnämn­den har antagit en ny strategi.

– Vi jobbar mycket med vatten och avlopp nu. Vi har tagit fram en va-plan, en vastrategi och nu kommer även en dagvat tenstrateg­i. Den handlar om hur vi hanterar vårt dagvatten, säger Malin Thydén Kärrman (S), samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande.

Syftet med strategin är att skapa en hållbar dagvatte nhantering och minimera risken för översvämni­ngar i tätorterna. Klimatförä­ndringar gör att Hylte kommun kommer att behöva hantera större mängder dagvatten.

– De olika dokumenten syftar till att vårt va-nät ska bli bättre och att vi ska kunna förhålla oss bättre till framtiden. Dessa dokument har inte funnits tidigare.

I HYLTE FÖRVÄNTAS den totala nederbörde­n öka med 15–25 procent till slutet av seklet. Örnabäcken i Hyltebruk är ett vattendrag som under vissa omständigh­eter skulle kunna ge stora vattenflöd­en på fel ställen.

Hittills har dagvattenh­an tering mest handlat om att bara leda bort vattnet från bostadsomr­åden, men framtida skyfall och översvämni­ngar ställer helt andra krav. I strategin presentera­s nya metoder, till exempel att samla vattnet i dammar, så kallade öppna dagvatte nlösningar.

”De olika dokumenten syftar till att vårt va-nät ska bli bättre och att vi ska kunna förhålla oss bättre till framtiden.” MALIN THYDÉN KÄRRMAN samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande

EN SÅDAN ANLÄGGNING är skridskoda­mmen i Hyltebruk. Förutom att ta hand om dagvatten gynnar den samtidigt den biologiska mångfalden i området.

Arbetet med den nya strategin har finansiera­ts av Lovabidrag (lokal vattenvård) från länsstyrel­sen. Dokumentet går vidare till kommunfull­mäktige för slutligt godkännand­e.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? VIKTIG DAMM. Skridskoda­mmen vid Norra industriga­tan i Hyltebruk är ett exempel på en anläggning som tar hand om dagvatten, men också bidrar till biologisk mångfald.
Bild: ISABEL BARK VIKTIG DAMM. Skridskoda­mmen vid Norra industriga­tan i Hyltebruk är ett exempel på en anläggning som tar hand om dagvatten, men också bidrar till biologisk mångfald.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden