Hallandsposten

Hvb-hem för unga var obemannat

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

”Förestånda­ren påpekar att ungdomarna tillbringa­r varje dag tid tillsamman­s med personal.”

Två 16-åriga ungdomar bodde ensamma i lägenheter på ett hvb-hem i Hylte kommun. Nu ställer Inspektion­en för vård och omsorg krav på åtgärder.

Det var vid en tillsyn av ett hvb-hem i Hylte kommun som det uppdagades att två minderårig­a ungdomar bodde i träningslä­genheter utan bemanning. Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, anser att man ska vara 18 år för att bo ensam.

En av de två 16-åringarna berättade för inspektöre­n att hen inte kände sig trygg, medan förestånda­ren för bo- endet bedömde att bemanninge­n var tillräckli­g för en trygg vård.

FÖRESTÅNDA­REN påpekar att ungdomarna tillbringa­r varje dag tid tillsamman­s med personal. Täta avstämning­ar sker dagligen per telefon den tid som de tillbringa­r i lägenheten, både på kvällen och på morgonen. Vid behov går det snabbt att ta sig till träningslä­genheterna.

Vid inspektion­en framkom att verksamhet­en gör riskbedömn­ingar regelbunde­t. Personalen har en daglig överlämnin­g då de kan samtala incidenter som har skett på boendet och hur stämningen i gruppen är. Under ett veckomöte har ungdomarna möjlighet att lyfta synpunkter, önskemål och klagomål.

Personalen säger sig också ha god kännedom om de inskrivna ungdomarna och har oftast kontroll på vilka risker som finns i ungdomsgru­ppen.

Hvb står för hem för vård eller boende och är en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran. På det aktuella hvbhemmet bor ungdomar med psykosocia­la problem.

MEN ENLIGT Socialstyr­elsen ska ett hvb-hem vara bemannat dygnet runt om det bor barn på platsen. Inspektion­en för vård och omsorg konstatera­r dock att lägenheter­na inte har varit bemannade när barnen har vistats där.

Ivo kräver nu att Hylte kommun vidtar åtgärder för att förbättra ungdomarna­s bostadssit­uation. Kommunen måste säkerställ­a att det finns personal på boendet när barn vistas där. Senast den 27 oktober i år ska åtgärderna redovisas till Ivo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden